Як зробити натуральні барвники для крашанок

24 Квітня 2016 16:06

ui13978523703

Пофарбовані в такий спосіб яйця не будуть надто яскравими, але будуть виглядати дуже по-домашньому

До Великодня залишилося тиждень, і  підготовка до свята йде вже повним ходом.

Традиційним атрибутом святкового столу є оздоблені яйця. Щоб зробити їх максимально безпечними, приготуйте натуральні барвники з харчових продуктів.

Пофарбовані в такий спосіб яйця не будуть надто яскравими, зате будуть виглядати традиційно і дуже по-домашньому, відзначає Домашний очаг.

Спосіб приготування основи під натуральний барвник

.png_14

Фото: instagram.com/guraterra

У невелику каструлю налийте 1 л води і додайте 2 ст. ложки білого винного оцту. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Викладіть в киплячу воду ті продукти, з яких ви хочете отримати фарбу, зменшіть вогонь і варіть при слабкому кипінні 30 хвилин.

Після чого барвнику потрібно дати охолонути, процідити його через сито, перш ніж опускати в нього яйця.

Якщо ж ви хочете пофарбувати яйця в різні кольори, приготуйте кілька розчинів.

Продукти для різних кольорів

Для жовтого кольору: додайте в основу 3 ст. ложки куркуми в киплячий оцтовий розчин. Але варто бути надзвичайно акуратним, адже куркума може сильно забарвити шкіру, так що слід надіти гумові рукавички при роботі з цим барвником.

Для розжевого: додайте 4 склянки нарізаного сирого буряка. Не хвилюйтеся, якщо ваші яйця спочатку вийдуть більш коричневими, ніж рожевими. Коли вони висохнуть, то колір придбає приємний пастельний відтінок, який ви бачите на зображенні.

Для синього: додайте 3 склянки нарізаної червоної або фіолетової капусти. Якщо потримати в цьому розчині яйце 30 хвилин, то воно стане блакитним, але якщо ви хочете більш глибокого відтінку – залиште яйця в барвнику на ніч в холодильнику.

Для помаранчевого: додайте 4 склянки цибулиння. Для досягнення більш яскравого помаранчевого відтінку, залиште яйця в барвнику на ніч в холодильнику.

Сріблястий колір: з’єднайте в мисці 2 склянки води і 2 склянки замороженої чорниці. Дайте суміші нагрітися до кімнатної температури, розімніть ягоди, дайте ще трохи постояти і процідіть розчин. Викладіть крашанки в барвник тримайте там протягом ночі в холодильнику.

Джерело: Сегодня