Що трапилося з житлом великих киян: в квартирі Бикова живуть айтішники, у поета Малишка – знайомі (фото)

29 Травня 2016 11:41

У столиці проживало багато цікавих і знаменитих особистостей, які змінили хід історії і внесли свій внесок в розвиток не тільки міста на Дніпрі, а й України. На побут багатьох легендарних персон можна поглянути і зараз, оскільки в їх апартаментах відкрили музеї: наприклад, музей Лесі Українки, Марії Заньковецької, Павла Тичини, Максима Рильського та навіть членів сім’ї меценатів Терещенків Богдана та Варвари Ханенків. “Сегодня” вдалося побувати в квартирах деяких великих киян і дізнатися, як змінився інтер’єр і хто тепер проживає в апартаментах знаменитостей минулих століть.

boy_3125_8678857_1___01

Роліт. Найвідоміший будинок в столиці на Хмельницького, де проживало 130 письменників. Фото: А. Бойко

boy_2225_8678783__

boy_3132_8678865_1__

Руденко: Бував президент Ющенко

У Будинку письменників нам відкрили двері квартири, де колись проживали автор Борис Антоненко-Давидович, бував Павло Тичина і до останніх днів життя був прописаний один із засновників Української Гельсінської групи з прав людини письменник Микола Руденко (1904-2004). “До нас в цій квартирі багато письменників проживало, але конкретно перед нами жила сім’я євреїв, яка мігрувала з України. Вони зробили хороший ремонт і поїхали. Шпалери ми з тих пір не переклеювали. Меблі купив чоловік на Сінному ринку, коли я була за кордоном. Вибирав на свій розсуд. Вони добре збереглися”, – розповідає вдова Руденка Раїса Панасівна. Кімната Миколи Даниловича досі залишилася не зворушена, дерев’яний стіл в кутку, стара лампа і його портрет на стіні. “В одній із шаф – книги, які читав чоловік. У квартирі багато картин, ми їх купували у знайомого художника, який переживав фінтрудності, і щоб його підтримати, ми їх купували, а заодно прикрашали будинок”, – зазначила вдова. За її словами, в квартирі було багато чиновників, навіть заходив вітати зі святом президент Віктор Ющенко.

573_1425552177_f4-opasn-7_8678874_1__

boy_2180_8678780_1__

Інтер’єр. У цій маленькій кімнаті жив і творив Микола Руденко. Фото: А. Бойко

boy_2205_8678781_1__

Вдова. У кімнаті величезний стіл. Фото: А. Бойко

boy_2214_8678782_1__

Кімната. Сервант з кришталем. Фото: А. Бойко

Малишко: залишилась ліпнина

У будинку №68 на розі вулиць Б. Хмельницького і М. Коцюбинського знаходиться будинок “Роліт”, в якому проживали понад 130 письменників, в тому числі автор легендарного твору “Пісня про рушник” А. Малишко. Звичайному перехожому в головний під’їзд будинку не ввійти – встановлені домофон і відеоспостереження. Перший поверх під’їзду прикрашають величезні колони і блакитний стеля з ліпниною. Є маленький ліфт. Квартира Малишка відрізняється від інших розкішної вхідними дверима. Зараз в п’ятикімнатній квартирі живе молода сім’я, яка викупила її у сім’ї поета. “Мій батько знав безпосередньо Малишка, ми дружили сім’ями. І так склалося що ми викупили цю квартиру. Зараз в кімнатах зроблений ремонт, але залишилася ліпнина і дерев’яні двері, яким милувався Малишко”, – розповів нам господар квартири. Кожна кімната квартири велика, крім кухні, яка розміром близько 5 квадратних метрів.

malyshko_0_8678873_1__

boy_2263_8678791_1__

Під’їзд. Цими сходами піднімався Малишка. Фото: А. Бойко

boy_2245_8678785

Кухня. Місце, де готував поет. Фото: А. Бойко

boy_2252_8678788_1__

Вітальня. Затишна кімната для прийому гостей. Фото: А. Бойко

boy_2256_8678790

Хендмейд. Кіт біля ліфта. Фото: А. Бойко

boy_2249_8678787_1__

Коридор. Білі стіни. Фото: А. Бойко

boy_2239_8678784_1___01

Ліпнина. Милувався Малишко. Фото: А. Бойко

Быков: Випадковий квартирний обмін

На лівому березі в звичайній радянській висотці на вул. Туманяна, 8, на фасаді встановлено меморіальну дошку акторові Леоніду Бикову, який зіграв головні ролі у фільмах “Максим Перепелиця”, “Ати-бати, йшли солдати …”, а також “В бой идут одни старики” (він же був режисером фільму). Біля дошки завжди можна побачити живі квіти. Відомо, що в цьому будинку актор проживав з сім’єю з 1974 по 1979 рік. Оселився він аж на 10 поверсі, з прекрасним видом на Русанівський канал, де частенько любив рибалити. Але, як з’ясувалося, родичі Леоніда Федоровича вже давно виїхали з квартири, і зараз там проживає інтелігентна сім’я київського ІТ-фахівця.

maxresdefault_8678875_1__

“У цій квартирі наша сім’я проживає давно, з 1984 року. У той період ми вирішили зробити обмін квартир, звернулися в бюро обмінів і почали підбирати потрібний нам варіант. Вибрали цю! Але в той момент ми не знали, що саме в цій квартирі жив легендарний актор Леонід Биков, це з’ясувалося, тільки коли почали оформляти документи на житло. Ось так випадково і познайомилися з родиною актора, але не пов’язані з нею підтримуємо. Після обміну дружина Бикова з дочкою Мар’яною переїхали на вулицю Червоноармійську, 80 (нині Велика Васильківська), а син – на Печерський узвіз, 35. У чотирикімнатній квартирі ніяких речей і дизайнерських фрагментів інтер’єру від колишніх господарів не залишилося, оскільки з тих пір ми неодноразово проводили ремонти”, – розповідає “Сегодня” господар квартири Ігор.

Зараз квартира дуже затишна, стіни в світлих тонах, на підлозі паркет, в інтер’єрі – старовинне піаніно. Незмінним з тих часів залишився лише вид з вікна на Русанівку. Сусіди по поверху, на жаль, давно вже змінилися, і не один раз, і не знають про відомого сусіда. Але старожили району актора Леоніда Бикова ще пам’ятають. “Він був дуже простою і привітною людиною. Коли виходив в магазин за хлібом, міг зупинитися біля під’їзду і поспілкуватися з сусідами, дізнатися останні новини і пожартувати”, – розповідає нам місцева жителька Анастасія.

_2_8678866_1__

Вид з вікна. Русанівський канал

__3_8678868_1__

Ремонт. Житло досить затишне

_8678867_1__

Інтер’єр. Світлі стіни, нові меблі і старовинне піаніно

Тобілевич: Муза в комуналці

В рожевому особняку на вул. Тургенєвській, 81, майже 40 років проживала легендарна актриса театру і письменниця Софія Тобілевич. Вона зіграла багато ролей, але однією з кращих в її виконанні вважається Терпилиха (в “Наталці Полтавці” Івана Котляревського). Тобілевич була другою дружиною і музою легендарного драматурга Івана Карпенко-Карого: від нього вона народила сина Назара і дочку Марію. Жила актриса квартирі №8 на другому поверсі. “Кілька десятиліть тому купив цю квартиру, на той момент тут були комунальні квартири. Всіх розселив і в результаті з’явилася п’ятикімнатна квартира. Про те, що в ній жила актриса і бував легендарний драматург Карпенко-Карий, дізнався не відразу. З часів, коли тут проживали знаменитості, не залишилося нічого, хіба що планування і великі вікна. Всі кімнати невеликі. Але останнім часом на стінах з’являються величезні тріщини, через що доводиться робити ремонт”, – каже власник квартири. До речі, в родині нового господаря актрис немає, зате всі дуже люблять читати, і в квартирі багато стелажів з книгами.

boy_3155_8678864_1___01

Особняк. Будинок на Тургенівській. Фото: А. Бойко

boy_3152_8678861_1__

Інтер’єр. Вхід в кімнату. Фото: А. Бойко

boy_3147_8678863

Стелажі. У сім’ї люблять книги. Фото: А. Бойко

boy_3143_8678862

Житло. У квартирі Тобілевич. Фото: А. Бойко

Крутиков: Стелі від легенди цирку

У старовинному особняку на Пушкінській, 30, в якому зараз знаходиться Національний комітет Товариства Червоного Хреста України, народився киянин, який на початку ХХ століття подарував місту найбільший в Європі стаціонарний цирк. Легендарний циркач, дресирувальник коней Петро Крутиков в Києві відкрив перший двоповерховий цирк на вул. Городецького і називав його “Гіппо-Палас”, який до наших днів не зберігся (був підірваний під час війни, коли пожежею був оповитий весь центр міста). Сам же Крутиков заради циркового життя кинув кар’єру чиновника, хоча служив в Київській судовій палаті.

Історія цього будинку почалася в далекому 1873 році, коли генерал-майор у відставці Сильвестр Крутиков придбав ділянку, де під чуйним наглядом відомого архітектора Олександра Шіле був побудований особняк.

“У цьому одноповерховому будинку близько 20 років перебуває товариство Червоного Хреста. В середині на стелі збереглась старовинна ліпнина, і ми постійно запрошуємо фахівця, який в разі потреби проводить реставрацію”, – розповідає президент Червоного Хреста Іван Усіченко.

За його словами, за радянської влади тут були житлові приміщення і навіть бібліотека ЦК комуністичної партії. “Всього в будинку 18 кімнат, розмір вікон залишився таким же, як і був спочатку, а ось обшивку стін і укладання паркету проводили вже при радянській владі”, – зазначив Усіченко.

boy_2991_8678869_1__

Особняк. Займає Товариство Червоного Хреста. Фото: А. Бойко

boy_2988_8678858

Хол. Сходи та арочний вхід. Фото: А. Бойко

boy_2969_8678859_01

Інтер’єр. Робочий кабінет. Фото: А. Бойко

Квартири під забороною

Квартири, в яких колись проживали знаменитості, зараз – у приватній власності, тому далеко не скрізь нас пускали поглянути на інтер’єр.

Наприклад, в квартирі відомого українського режисера Сергія Параджанова на проспекті Перемоги, 1, де бували в гостях Володимир Висоцький, Майя Плісецька, господарі житла від коментарів відмовилися і попросили не турбувати. Відмовилися спілкуватися і господарі комунальної квартири бабусі Володимира Висоцького на вул. Івана Франка, 20. Не райдужно нас зустріли і в апартаментах розстріляної актриси Київського оперного театру Раїси Окіпної на вул. Олеся Гончара, 32. Там квартира здана в оренду, і про іменитої екс-господині зовсім не чули. А після спілкування зі старожилами будинку №33 на вулиці Шота Руставелі, в який краєзнавці “прописали” актора Михайла Свєтіна, виявилося, що будинок, в якому дійсно проживав відомий комедійний актор, давно знесений.

У будинку на вулиці Заньковецької, 7, де проживала до революції поетеса Анна Ахматова (про що сповіщає мармурова пам’ятна дошка білого кольору), про неї мало хто знає, там в основному живуть орендарі іноземці. А ось приватний двоповерховий будинок жовтого кольору на вулиці Огарьова, недалеко від метро “Святошин”, в якому більше 20 років проживав легендарний авіаконструктор Олег Антонов, обнесений парканом, і, як запевняють сусіди: “Його теперішні власники не з’являються, а ось персонал вранці прибирає”.

Джерело: Сегодня