Деполітизації Центральної виборчої комісії не буде, – політолог

7 Червня 2016 13:21

7

«Суспільство не довіряє ЦВК, яке завжди було залежним від президентів України. Призначення новиx членів комісії за поданням президента Порошенка  не змінить думку виборців і не збільшить їx рівень довіри до цього органу. Українці розуміють – нелегітимного Оxендовського змінюють на чергову,  залежну від Адміністрації Президента, фігуру», – вважає політолог Олександр Федоренко, коментуючи опублікований  на сайті парламенту України, внесений Президентом,  проект постанови № 4790  щодо розгляду Верховною Радою кандидатур членів Центральної виборчої комісії.

На думку Федоренка, старий склад ЦВК, який пліч-о-пліч працював з режимом Януковича, не має ні законодавчого, ні морального права займати кабінети на Лесі Українки. Проте, є велика ймовірність, що оновлений склад  – запропоновані до розгляду  11 кандидатур, працюватиме у тому ж «слухняному» до Порошенка і  «глухому» до букви закону й виборців напрямку.

«В Україні  ЦВК завжди залежна, ротації в складі ЦВК спрямовуються під впливом кулуарних інтересів. На відміну від європейських  країн, українська виборча комісія працює не для вдосконалення інституту виборів, а для  забезпечення   й захисту  результатів виборів певного кола осіб. На суспільну думку щодо ЦВК має вплив і  формування цього органу:  до складу комісії потрапляють не стільки за  фаховими якостями ( досвід роботи, публічна діяльність, наукові здобутки, тощо),  скільки за врахуванням  особистих зв’язків та лояльність», – говорить політолог.

Федоренко переконаний, що оновлений склад ЦВК готують «перевірити  на відданість» в  ході проведення проміжних виборів до Верховної Ради цього літа. Відтак, легітимна й «монолітна»  ЦВК зможе ефективно виконувати вказівки Президента  й забезпечити результати місцевих виборів у жовтні  2017 р.

«ЦВК не мінявся  тому, що декому було  вигідно мати слухняних осіб на посадах. Наразі, його оновлюють також задля інтересів певного кола осіб. Присутність серед кандидатів декількоx науковців  – тільки маскування. Деполітизації Центральної виборчої комісії не буде», – зазначає політолог.

Нагадаємо, 3 червня президент Петро Порошенко заявив, що вніс у Раду кандидатури на посади членів ЦВК. Сьогодні тексти подання оприлюднили на сайті Верховної Ради

Як відомо, у 12 з 15 членів ЦВК 7-річний термін повноважень закінчився 2014 року. Та вони продовжують виконувати свої обов’язки на підставі змін до закону “Про Центральну виборчу комісію”. Їх ухвалили для забезпечення неперервності виборчого процесу під час президентської кампанії.