Топ-10 книг для мам і тат

23 Червня 2016 12:20

1091547Сьогодні ми вирішили опублікувати список корисних книг для майбутніх і молодих батьків, а також для допитливих бабусь і дідусів.

Отже, розпочнімо:

1. Жан Ледлофф. “Як виростити дитину щасливою. Принцип наступності”

Вперше книга побачила світ у 1975 році. Тоді вона справила ефект вибуху бомби. У наші дні деякі ідеї, пропаговані Ледлоффом, вже не здаються настільки радикальними, як у далекі 80-ті, але тим не менше: ми радимо ознайомитися з цією книгою до пологів, так як багато мам старших дітей, прочитавши її, відчувають неслабке почуття провини . Вам це треба?

2. Вільям і Марта Сірс. “В очікуванні малюка”.

Багато корисної інформації, непогано викладеної: детально описано кожен місяць вагітності, даються відповіді на найбільш поширені питання, а також поради по підготовці до пологів. Автори – конвенціональні лікар і медсестра, при цьому вони є прихильниками природного догляду за дитиною. Але без фанатизму. І ще: робіть знижку на американський літературний стиль =)

3. Вільям і Марта Сірс. “Ваш малюк від народження до двох років”.

Продовження попередньої книги. Справжня енциклопедія для мам і тат з ухилом в природне батьківство При цьому вона не проповідує висаджування, замість цього у відповідній главі розповідають про привчання до горщика за принципом “краще занадто пізно, ніж занадто рано”. У книзі також багато медичних рекомендацій (“що робити, якщо …”)

4. Грентлі Дік-Рід. “Пологи без страху”.

Природні пологи без страху і болю – таке можливо? Автор – англійський лікар Грентлі Дік-Рід – стверджує, що так. Для того щоб казку зробити бувальщиною, треба бути готовою фізично і морально, знати техніки розслаблення, а також заручитися підтримкою чоловіка. Будьте готові до негативу по відношенню до сучасних способів родопомічі (тобто до “страшилок” про пологи).

5. Мішель Оден. “Відроджені пологи”.

Як і Грентлі Дік-Рід, доктор Мішель Оден пропагує ідею природних пологів, по можливості без медичного втручання.

6. Інгрід Бауер. “Життя без підгузників!”

Найголовніша Книга Про Висаджування (Інгрід Бауер називає це “природній гігієною”). Дуже м’який філософський підхід. Нічого спільного з дресируванням. Крім безпосередньо ідеї відмови від підгузників, мова йде про те, як з народження встановити гармонійні стосунки зі своєю дитиною і навчитися відчувати її навіть на відстані.

7. Жанн Царгородський. “Дитина від зачаття до року”.

Перший навчальний посібник в Росії по перинатальному вихованню. Автор Жанн Царгородський – засновник центру батьківської культури «Рожа» (максимально природний підхід, тільки ГВ і т.д.) Книга цікава і прочитати її варто, незважаючи на місцями зайву категоричність.

8. Євген Комаровський. “Здоров’я дитини і здоровий глузд її родичів”.

Взагалі у популярного лікаря Комаровського багато книг про дитяче здоров’я, але ця, як нам здається, найбільш прикладна. Вона дає уявлення про думку автора з найрізноманітніших питань. Чим хороші книги Євгена Комаровського – по-перше, він пише без пафосу і з гумором. По-друге, він не вдаряється ні в які крайнощі, а закликає знову ж думати перед тим, як приймати якісь рішення по відношенню до своєї дитини. З ним можна в чомусь не погоджуватися, але читати його публікації завжди пізнавально.

9. Юлія Гіппенрейтер. “Спілкуватися з дитиною. Як?”

“Батьки, які занадто багато чого хочуть за дитину, як правило, самі важко живуть”. Ця цитата досить точно виражає суть посібники Юлії Гіппенрейтер. У книзі практично немає філісофскіх міркувань, зате є практичні поради та приклади з життя. А ще автор закликає слухати дитину і співпереживати їй.

10. Януш Корчак. “Як любити дитину”.

Не побоюся цього слова – Біблія для батьків. Мало конкретних порад. Багато непростих питань, над якими необхідно задуматися. Чесна, вистраждана книга дуже хорошого вихователя, лікаря, людини.

Джерело: http://knig.org.ua/