9 спроба відновити кримінальну відповідальність за наклеп

31 Серпня 2016 08:35

итГолова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації у Верховній Раді (2002-2005 рр., 2012-2014 рр.) Микола Томенко зазначає про неприпустимість чергової спроби введення кримінальної відповідальності за наклеп .

Як відомо, ця норма на вимогу ПАРЄ була вилучена з українського законодавства ще у 2001 році як така, що може використовуватися владою у боротьбі з свободою слова.

«Повернути норму закону щодо кримінальної відповідальності за наклеп намагаються вже дев`ятий раз. Серед ініціаторів в часи Януковича: перший заступник генпрокурора 2010-2013 рр. Ренат Кузьмін, народні депутати Віталій Журавський, Вадим Колісніченко та Володимир Олійник. Між іншим, ця ідея була складовою так званих «Диктаторських законів», що їх прагнула ухвалити команда Януковича в часи Євромайдану, – нагадав Микола Томенко. – В період президентства Петра Порошенка з цією ідеєю вже виступав один з лідерів «Народного фронту» Сергій Пашинський, а нині аналогічний законопроект 19 серпня зареєстрував Євген Мураєв, донедавна член фракцій «Опозиційний блок»».

«Переконаний, що чергова, вже дев`ята спроба відновити кримінальну відповідальність за наклеп не буде підтримана ні журналістами, ні народними депутатами, – вважає Микола Томенко. – Принагідно, звертаюся до журналістів телеканалу News One з проханням переконати одного із їхніх співвласників (за інформацією ЗМІ), ініціатора законпроекту Євгена Мураєва відкликати недемократичну законодавчу ініціативу».