Через кишкову паличку 10 столичних пляжів непридатні для купання

16 Серпня 2016 15:04

На десяти столичних пляжах заборонено купатися через підвищений рівень кишкової інфекції. Про це повідомив завідувач відділу епідеміологічного нагляду Київського лабораторного центру МОЗ Сергій Тимошенко, інформує телеканал 112.

«На десяти пляжах столиці взагалі не можна купатися, там підвищений рівень кишкової палички», – сказав він.

При цьому, за даними лабораторного центру МОЗ, ризиковано купатися в зонах відпочинку в Гідропарку, Пущі-Водиці, біля озер Райдужне і Тельбін.

Купатися у столиці можна лише на одному пляжі – Передмістній Слобідці.

Нагадаємо, за інформацією Інституту колоїдної хімії та хімії води НАНУ на території України немає жодної чистої річки.

Найнижчий відсоток води – в Сіверському Донці, Західному Бузі та в притоках Дніпра, що складаються, в основному, із суміші сільськогосподарських добрив, каналізаційних і промислових стоків. Ті ж дані підтверджують і в Національній геофізичній обсерваторії, стверджуючи, що зазначені водойми – найбрудніші в Україні. Приміром, у Західному Бузі вміст азоту перевищує гранично допустиму концентрацію у 15 разів, важких металів – у 8. У притоках Дністра – Тисмениці, спираючись, Лімниці і Бистриці Надвірнянської – сполук марганцю більше норми в 29 разів, а міді – у 41. У Київському, Каховському та Кременчуцькому водосховищах обидва ці елементи деколи перевищують норму вже в 80 разів. А в притоках Дніпра – Прип’яті, Тетереві, Ірпені та Десні – вміст заліза, марганцю і міді місцями перевищує норму в 18, 57 і 40 разів.

Купання в цих водоймах може викликати шкірні хвороби. А пиття такої «води» загрожує ураженням центральної нервової та серцево-судинної систем, а також кишково-шлункового тракту.

Джерело: Інформаційний акцент