Чотири таємниці щасливого подружжя

30 Серпня 2016 17:23

Бути щасливим – ось чого прагне кожен з нас. Варто задуматися чому ж так стається, що ми стаємо нещасними. У чому причина? Для того аби досягати успіху варто мати список речей, які характеризують щасливе подружжя.1.Бути емоційно чуйними і доступними

Бути чуйним і доступним партнером – значить, бути тим, з ким легко встановити емоційний контакт, хто готовий “підключитися” до іншого, хто відгукується на будь-яке звернення, а не ігнорує його, не закривається, не звинувачує, не висміює. Йому не все одно, що відбувається з коханою людиною, він залучений, він готовий витратити на нього свій час і постійно шле сигнал – “ти для мене маєш значення”. У щасливих відносинах така емоційна чуйність і доступність присутня.

Американський професор Джон Готтман за результатами досліджень подружніх пар поділив їх на дві основні категорії: творці і руйнівники. Творці – це ті, хто в більшості випадків повертаються до свого партнера у відповідь на його “запрошення” (питання, прохання, бажання поділитися чимось, інше звернення), задовольняючи таким чином потребу в емоційному контакті.

2.Приймати відмінності коханої людини

У багатьох людей любов асоціюється з схожістю. Відчуття, що вони зі своїми коханими однаково думають, відчувають, дивляться на речі під одним кутом, створює ілюзію близькості, єдності, безпеки. І в цьому прекрасному злитті будь-яке розрізнення, несхожість, недосконалість іншого сприймається дуже болісно: як? у тебе інша думка? інші реакції? інші настройки нервової системи? тобі не подобається те, що подобається мені? ти не вважаєш за потрібне робити те, що роблю я?Відмінності – це не те, що потрібно намагатися викорінити і викорчувати. Це те, що потрібно визнавати і поважати. Проблеми зазвичай виникають не тому, що люди не схожі один на одного, а тому, що вони не можуть свої відмінності “переробити”, не можуть погодитися з тим, що кохана людина – не така, як ти, інша, не можуть прийняти її індивідуальну природу, особливості та погляди на життя.

3.Співпрацювати і домовлятися

Досить складно жити і відчувати себе щасливим поруч з людиною, яка у відповідь на твоє прохання або бажання щось зробити висловлює незгоду, пручається, але і не пропонує натомість нічого конструктивного. І навпаки – дуже комфортно і радісно живеться в сім’ях, де люди з готовністю йдуть на співпрацю, вільно обговорюють плани, розуміють, що у кожного може бути своє бачення, шукають влаштовують всіх способи досягнення мети або компроміс.

4.Сприяти саморозвитку кожного

Як кажуть психологи, хороший шлюб – це такий шлюб, де обидва розуміють, що разом вони розширюють можливості кожного. Без взаємної підтримки, включеності в справи партнера, готовності допомагати йому реалізовувати свої здібності і радіти його успіхам цього домогтися просто неможливо.

Джерело: Країна здоров’я