Очільників «Укроборонпрому» треба або нагородити, або притягти до відповідальності

25 Серпня 2016 14:03
Expres.ua

Expres.ua

Лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко звернув увагу на те, що на заходах, присвячених 25-річчю Незалежності, влада та засоби масової інформації, зокрема під час коментування параду, постійно акцентували на надважливій місії в існуванні Збройних сил України та усього українського народу такої структури як Державний концерн «Укроборонпром».

«Не знаю, хто писав тексти для коментаторів на телебаченні, але склалося враження, що це — єдина структура, яка успішно та ефективно працює для забезпечення національної безпеки, — зауважив М. Томенко. — Зокрема, трохи дивно було чути про те, що завдяки підприємствам «Укроборонпрому» Збройні сили України повністю забезпечені новітньою технікою, більше того, вся техніка (як сказано у коментарях) зібрана з українських комплектуючих».

Натомість Микола Томенко зауважив, що його неодноразові зустрічі з військовослужбовцями чи у військових частинах, чи в зоні АТО засвідчують, м’яко кажучи, дещо іншу інформацію про якість озброєння, яке ремонтується, модернізується та направляється нашим військовим.

Ще більше занепокоєння, за словами Томенка, викликає характер використання бюджетних коштів структурами «Укроборонпрому», фінансування яких, як відомо, за останні роки збільшилося в геометричній прогресії, а використання цих бюджетних коштів відбувається, фактично, без тендерних процедур через потребу якнайшвидшого переозброєння армії.

«З огляду на це назріла потреба перевірити діяльність ДК «Укроборонпром» та, зокрема, його фінансову діяльність, особливо враховуючи те, що на сьогодні «Укроборонпром», фактично, став структурою, подібною до «Укрпромінвесту» часів непрезидента Порошенка», — вважає Микола Томенко.

«Мова йде про те, що на сьогодні усю вертикаль, яка займається освоєнням коштів у сфері оборонної промисловості, представляють керівники та менеджери «Укрпромінвесту», починаючи з куратора цього напрямку О. Свинарчука (з 2014 року – О. Гладковський) і закінчуючи керівниками обласних структур «Укрпромінвесту», які сьогодні очолюють ті чи інші напрямки «Укроборонпрому» (згадаймо, наприклад, Р. Романова, який займався херсонським автомобільним напрямком в підприємствах «Укрпромінвесту», а тепер – генеральний директор ДК «Укроборонпром»). За таких обставин справою честі (в тому числі і Президента) є підтвердження або спростування інформації про зловживання в цій структурі», — вважає Микола Томенко.

На його думку, оскільки йдеться про справу честі Президента, коли найкращі менеджери з його бізнесових структур займаються створенням, як він каже, «найкращих Збройних сил у Європі» за достатньо великі гроші платників податків, а значна кількість оборонних замовлень розміщується на заводах “Ленінська кузня” та “Богдан”, що належать бізнесу Президента, то задля уникнення конфлікту інтересів цим питанням могли би зайнятися і НАБУ, і спеціальна слідча комісія Верховної Ради.

«У разі, якщо інформація перевірки підтвердить вчорашні слова влади і журналістів, то очевидно, що очільників «Укроборонпрому» треба було би нагородити. В іншому разі їх необхідно було би притягти до відповідальності за нецільове використання коштів або за мародерство. Адже, як відомо, в умовах фактичної війни розкрадання коштів, які виділяються на військові цілі, є класичним мародерством», — вважає Микола Томенко.

Джерело: Сайт М.Томенка