Уряд Гройсмана продовжує справу Кагановича

12 Серпня 2016 12:00

итЗдавалося б, гірше за антинародний і антиселянський бюджет 2016 року не може бути. Однак перші начерки бюджетної резолюції на 2017 рік це спростували. Виглядає, що головним ворогом нинішньої влади й уряду є передовсім українське село. Таку думку черкаським журналістам висловив політик, лідер громадського руху “Рідна країна” Микола Томенко.

“Передбачається радикальне скорочення не лише шкіл, а й сільських вчителів. Офіційно оголошено про цифру 1 тис. 300 вчителів у цьому році. А, враховуючи ідею Міністерства освіти про перехід до мінімум 10 дітей у школах, у найближчі роки може бути ліквідовано до 5 тисяч малокомплектних шкіл.

Натомість пропонується створити так звані опорні школи, що означає: в середньому в одному сільському районі буде одна така “показова школа капіталізму”, куди з решти так званих неперспективних шкіл будуть возити учнів на навчання.

Насправді ця ідея не нова. Раніше теж була ідея робити показові комуністичні села і показові комуністичні школи, навколо яких було більшість занедбаних і бідних шкіл та сіл. Нині по формі цю ідею змінили на капіталістичну, а по змісту політика знищення так званих малих і неперспективних шкіл офіційно узаконюється”, – сказав Томенко.

За словами Томенка, до професійно-технічної освіти, що вже рік не фінансується з бюджету, в наступному році хочуть додати і знищення технікумів-коледжів, які теж передають на місцеві бюджети. Плюс іще одна “оригінальна” ідея – забрати стипендії у студентів, залишивши тільки так званим соціально незахищеним категоріям.

Уряд поки що не збирається переглядати своє податкове ставлення до фермерів і до малого аграрного бізнесу, зазначив Томенко. Натомість усіляко допомагає великим агрохолдингам, які розглядають сільську місцевість як територію для заробітку.

Серед пріорітету уряду немає ні підтримки дитячих спортивних шкіл, ні закладів культури та охорони здоров’я…

“Якщо порівняти головне в програмах уряду Гройсмана стосовно села, то це дуже нагадує політику “відповідального за українське село” прибічника Сталіна Лазаря Кагановича. Там також була ідея зліквідувати малих підприємців (чи так зване куркульство) на селі, укрупнити села, створивши своєрідні пролетарські міста і викорінити все українське з них.

Отож, якщо місцеві громади знову промовчать і такі ідеї в черговому нічному бюджеті будуть проголосовані, можна буде стверджувати, що політика щодо українського села Порошенка-Гройсмана і компанії наслідує політику Кагановича і компанії”, – резюмувавТоменко.

Джерело: Сайт М. Томенка