Проект бюджету підготовлений в традиціях «уряду двієчників» та уряду зовнішнього управління, — Томенко

15 Вересня 2016 13:08

итНа думку лідера Громадського руху «Рідна країна» Миколи Томенка, у справі з підготовкою Державного бюджету на 2017 рік уряд Гройсмана демонструє найгірші традиції попередніх урядів Азарова та Яценюка, таким чином підтвердивши, що це – черговий «уряд двієчників» та зовнішнього управління.

Він нагадав, що згідно зі ст. 96 Конституції України, Кабінет Міністрів не пізніше 15 вересня кожного року подає до Верховної Ради України проект закону про Державний бюджет України на наступний рік. Разом із проектом закону подається доповідь про хід виконання Державного бюджету України поточного року.

«Отож, уряд Гройсмана до останньої хвилини тягнув з формуванням бюджету на наступний рік. Очевидно, що цей бюджет буде, м’яко кажучи, не зовсім в інтересах української економіки, зважаючи на те, що щойно з’явилося рішення МВФ про погодження третього траншу допомоги Україні, на що так очікувала українська влада, і, традиційно, ми не знаємо зобов’язань нашої країни за цей транш МВФ», – зауважив М. Томенко.

«З іншого боку, сам факт того, що Кабінет Міністрів 15 вересня, тобто в останній передбачений законодавством день, лише після обіду розглядатиме цей бюджет, а потім, очевидно, доопрацьовуватиме, і зайде він у Верховну Раду з формальної точки зору ніби правильно (в останні хвилини 15 вересня), змушує думати про те, що і голосуватимуть у парламенті за цей бюджет так, щоб остаточної версії цього документу ніхто не читав», – вважає політик.

Натомість було би правильним нарешті зламати цю традицію «уряду двієчників» і заздалегідь до бюджетного процесу долучати представників місцевого самоврядування, експертів та фахівців. «Щоб головний фінансовий документ країни, за яким вона житиме весь наступний рік, був написаний не «на коліні», в інтересах МВФ та бізнесу депутатів, які за нього голосуватимуть, а був бюджетом, який би підтримувався суспільством та слугував інтересам української економіки», – переконаний М. Томенко.

«Але поки виглядає таким чином: все, що відбувається з Державним бюджетом, має класичні ознаки «уряду двієчників» та уряду зовнішнього управління», – підсумував Микола Томенко.

Джерело: Сайт Миколи Томенка