Смачний пиріг, який не набридає. 10 рецептів приготування шарлотки

26 Вересня 2016 17:49

Смачний пиріг, який не набридає. 10 рецептів приготування шарлотки
Пухкий бісквіт з яблуками – простий і довершений варіант приготування відомої з дитинства випічки. Ніжний, наполовину заповнений яблуками пиріг не просто смачний, а й у порівнянні з іншою випічкою, низькокалорійний, пише  poradnyk.com.ua .

Як не дивно, але спочатку шарлотка готувалася не з бісквітних коржів, а хліба. Аби не викидати черствий хліб, був придуманий смачний десерт до чаю.

Шарлотку у Франції готували з хліба. Білий хліб, яблука, лікер, заварний крем – були основними інгредієнти цього десерту.

Англійці готували пиріг з бісквітного печива, перемазаного вершковим кремом і солодкими начинками. Все закріплювалося за допомогою желе.

Звісно, є класичний варіант приготування шарлотки, його готують всі, всюди і багато років. Однак, трішки проявивши фантазію, поекспериментувавши зі складниками, ви отримаєте ще більш довершену і смачну випічку. А головне – ваша давно улюблена страва отримає нове життя, відтак готувати її можна буде ще частіше, і в різних варіаціях – так вона не набридне ні вам, ні вашим близьким, а смак її дивуватиме всіх ще більше.

1. Простий рецепт шарлотки з яблуками

Інгредієнти:
5 середніх яблук,
370 г борошна,
200 г вершкового масла,
3 яйця,
200 г цукру,
2,5 ч. ложки розпушувача,
70 г світлих родзинок (за бажанням),
абрикосове варення – для змащування,
дрібка солі.

Приготування:
Духовку розігріти до 180 градусів. Яблука почистити, порізати тонкими скибочками. Збризнути лимонним соком. Міксером збити масло і цукор, по одному додати яйця. Борошно, розпушувач і сіль перемішати — всипати у готову суміш. Додати родзинки і перемішати. На форму для запікання розстелити пергамент і викласти тісто. Зверху віялом розкласти яблука, змастити їх варенням. Випікати 40-45 хвилин.

2. Шарлотка яблучна зі сливками

Інгредієнти:
3 яблука,
1 лимон,
5 великих слив,
4 яйця,
60 г цукру,
130 г борошна,
100 мл вершків 20-ти відсоткової жирності,
дрібка солі,
ванільний цукор,
цукрова пудра,
кориця – для прикрашання.

Приготування:
Духовку розігріти до 190 градусів. Яблука очистити від шкірки і серцевини, порізати дрібними кубиками. Збризнути їх лимонним соком, посипати ванільним цукром і тертою цедрою лимона. Додати половинки слив. Муку просіяти, додати яйця, перемішати вінчиком. Поступово влити вершки, додати цукор, сіль, все збити міксером. Додати яблука, сливи і перемішати. Викласти тісто в змащену форму або вистелену пергаментом, розрівняти і випікати 35-40 хвилин. Вийняти з духовки, охолодити, посипати цукровою пудрою, а боки – корицею.
Sharlotka-s-vishnej-v-multivarke1
3. Шарлотка з вишнями

Інгредієнти:
200 г цукру,
250 г вершкового масла,
5 яєць,
1 скл. борошна,
1 ч. ложка розпушувача,
120 г крохмалю (можна кукурудзяного),
300-400 г вишень (свіжих або заморожених).

Приготування:
Духовку розігріти до 200 градусів. Вершкове масло збити міксером, поступово додаючи цукор. Додати яйця і теж збити. Борошно просіяти, додати розпушувач і крохмаль. Суху суміш всипати в тісто і при цьому продовжувати збивати. Форму для запікання вистелити пергаментом, його змастити маслом, викласти тісто. Зверху покласти вишні. Випікати 30-40 хвилин.

4. Ягідна шарлотка з білим шоколадом

Інгредієнти:
120 г молока,
200 г сметани,
100 г вершкового масла,
280 г борошна,
100 г цукру,
2 яйця, цедра невеличкого лимона,
1 ч. ложка ваніліну,
1 ч. ложка розпушувача,
200 г білого шоколаду,
200 г будь яких ягід (можна і заморожених).

Приготування:
Духовку розігріти до 180 градусів. Вершкове масло розтопити, охолодити, змішати з молоком, сметаною, яйцями, цедрою лимона і ваніліном. В іншій посудині ретельно перемішати просіяне борошно, розпушувач і цукор. З’єднати з готовою сумішшю, перемішати дерев’яною лопаткою. Шоколад подрібнити на маленькі шматки і додати в тісто. Також додати ягоди. Обережно перемішати тісто знизу вверх. На форму для запікання виложити пергамент, вилити тісто, випікати 50 хвилин.

5. Шарлотка з виноградом

Інгредієнти:
50 г вершкового масла,
2 яйця,
50 мл олії з виноградних кісточок (можна замінити оливковою),
130 г коричневого цукру,
1 ч. ложка ванільного цукру,
210 г борошна,
1 ч. ложка розпушувача,
0,5 ч. ложки солі,
цедра одного лимона,
цедра одного апельсина,
60 мл молока,
300 г винограду без кісточок.

Приготування:
Вершкове масло розтопити і охолодити. Яйця перемішати з цукром, виноградною олією, ваніліном і розтопленим маслом. Все збити міксером. Просіяне борошно перемішати з розпушувачем, сіллю і двома видами цедри. З’єднати з готовою сумішшю, влити молоко і дуже швидко перемішати. Але не довго, грудочки зникнуть – годі перемішувати. На форму для випікання вистелити пергамент, вилити частину тіста, розкласти частину винограду і залити тістом, що лишилося. Випікати 10 хвилин, після чого дістати, посипати зверху залишками винограду і випікати ще 30-40 хвилин. Дати випічці відпочити 15 хвилин, тоді дістати з форми.
763718858fa4be9618bdddfc765cfac6
6. Пряна шарлотка з яблуками

Інгредієнти:
300 г борошна,
2 ч. ложки розпушувача,
1/3 ч. ложки соди,
1 ч. ложка з гіркою кориці,
1 ч. ложка кардамону,
0,5 ч. ложки солі,
180 г масла,
150 г цукру,
1 ч. ложка ванільного цукру,
2 яйця,
120 мл молока,
2 великих яблука,
5 ст. ложок коричневого цукру, сік половини лимона.

Приготування:
Духовку розігріти до 180 градусів. Просіяне борошно перемішати з розпушувачем і содою, посолити. М’яке вершкове масло збити зі звичайним цукром і ваніліном. Не перестаючи збивати, по одному додати яйця. Борошно змішати з борошном, влити молоко і ще раз ретельно перемішати, але вже не міксером, а ложкою чи лопаткою. Яблука очистити від шкірки і серцевини і порізати тонкими кружальцями. На форму вистелити пергамент, змастити його маслом і посипати півтора столовими ложками коричневого цукру. Збризнути лимонним соком і знову посипати тією ж кількістю цукру. Половину тіста вилити в форму і акуратно викласти половину яблук. Залити іншою частиною тіста, а зверху викласти яблука, що лишилися. Зверху їх присипати коричневим цукром – 2-ма столовими ложками. Випікати 50-60 хвилин.

7. Шарлотка з грушками

Інгредієнти:
500 г грушок,
2 яйця,
180 г цукру,
200 мл натурального йогурту чи ряжанки,
250 г борошна,
1 ч. ложка розпушувача,
0,5 ч. ложки солі.

Приготування:
Духовку розігріти до 200 градусів. Грушки очистити від шкірки і серцевини, порізати кубиками середньої величини. Яйця збити з цукром, додати йогурт, борошно, розпушувач, сіль. Ретельно перемішати і додати шматочки груш. На форму для запікання вистелити пергамент, викласти тісто. Випікати 40-45 хвилин.

8. Шарлотка яблучно-макова

Інгредієнти:
400 г борошна,
1 ч. ложка розпушувача,
250 г цукру,
150 г маку,
1 ч. ложка соди,
200 г вершкового масла,
4 яйця,
цедра одного лимона,
2 ст. ложки лимонного соку,
200 мл натурального йогурту,
2 великих яблука.

Приготування:
Духовку розігріти до 180 градусів. З’єднати борошно, розпушувач, цукор, мак і соду. Все ретельно перемішати. Масло розтопити і трохи охолодити. Змішати з яйцями, цедрою і соком лимона, йогуртом. Додати очищені і порізані кубиками яблука. З’єднати обидві суміші, швидко перемішати. Викласти тісто у форму з пергаментом, випікати 40 хвилин.

9. Яблучно-горіхова шарлотка на житньому борошні

Інгредієнти:
100 г вершкового масла,
2 яйця,
200 г цукру,
140 г пшеничного борошна,
1 ч. ложка розпушувача,
50 г житнього борошна,
3 яблука,
20 г вершкового масла,
жменя волоських горіхів (або будь-яких інших),
2 ст. ложки цукру,
1 ч. ложка з гіркою кориці.

Приготування:
Масло розтопити і охолодити. Білки відділити від жовтків. Білки збити у пишну піну. Не перестаючи збивати, додати жовтки, цукор, тонкою цівкою ввести розтоплене негаряче масло. Борошно просіяти, з’єднати з розпушувачем і житнім борошном мукою, змішати з тістом. У вистелену пергаментом форму вилити тісто. Яблука очистити від шкірки і серцевини і потерти на крупній тертці. Рівномірно викласти їх на тісто, і покласти шматочки масла (у нас лишилося 20 г). Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці 50 хвилин. Подрібнити горіхи, змішати з 2-ма столовими ложками цукру і корицею. Посипати шарлотку і поставити допектися ще на 20 хвилин.

10. Яблучна шарлотка з родзинками та коньяком

Інгредієнти:
100 г родзинок,
300 мл коньяку,
30 мл окропу,
150 г цукру,
150 г вершкового масла,
2 яйця,
180 г борошна,
1 ч. ложка розпушувача,
2 яблука,
50 г мигдалю,
2 ст. ложки коричневого цукру.

Приготування:
Родзинки залити коньяком та окропом і лишити на цілу ніч. Збити цукор і масло, додати яйця і збивати далі. Борошно змішати з розпушувачем, додати до суміші, перемішати. Яблука очистити, нарізати скибочками. Форму вистелити папером для випікання, викласти половину тіста, рівномірно розкласти яблука, додати родзинки разом з рідиною, накрити тістом, що лишилося. Зверху посипати подрібненим мигдалем і коричневим цукром. Випікати 50-60 хвилин.

Смачного!