Вітаміни у гронах: усе, що варто знати про виноград

17 Вересня 2016 14:00

Ягоди винограду – одні з найсмачніших і найсоковитіших. Виноград люблять всі і всюди. Але, крім своїх чудових смакових властивостей, вій ще й надзвичайно корисний. Проте, наїдатися ним «від пуза» таки не варто. Чому? Про це та про інші цікаві факти про виноград, поговоримо далі.


Виноград і червоне вино — потужні антиоксиданти

вітаміни в гронах

Кінець літа – початок осені – пора винограду. Лише в нашій країні його налічують близько трьох тисяч сортів, всього в світі – понад вісім тисяч сортів. А культивувати його почали ще в 5 столітті до нашої ери.

Виноград і продукти, які з нього виготовляються, такі як сік, вино, оцет, родзинки, тощо, володіють безліччю корисних для людини властивостей.

Тільки уявіть, більш, ніж сто п’ятдесят біологічно активних речовин входять до складу цієї чудо-ягоди. Зокрема, у червоних його плодах міститься ревератрол, який пригнічує ріст ракових клітин на різних стадіях захворювання.

У кісточках винограду є природні олії та вітаміни А, Е, К, що відповідають безпосередньо за зміцнення клітин і омолодження організму. Тому, якщо їсти виноград з кісточками і шкірками, з організму будуть виводитися шлаки.

Саме виноград містить флавонаїди – потужні антиоксиданти, які природнім чином уповільнюють процеси старіння. Таніни, катехіни, антоцианідіни – все це антиоксиданти, які містяться у винограді, вони знижують артеріальний тиск, очищають кров, підвищують рівень гемоглобіну, нормалізують серцевий ритм, покращують роботу печінки.

Антиоксиданти необхідні для очищення організму від шлаків і токсинів, вони покращують тонус і допомагають боротися зі стресами. Лідером за кількістю антиоксидантів є червоне вино.

Багатий виноград і на вітаміни А, С, В6, і фолати – похідні фолієвої кислоти. Однак і це ще не межа багатого складу винограду – калій, кальцій, залізо, фосфор, магній і селен – важливі мінерали, які надзвичайно необхідні для нормального функціонування організму.

use-shho-varto-znati-pro-vinograd
Домашній виноград: з вигляду не дуже, користі більше

Дотепер вчені відкривають все нові і нові лікувальні властивості цієї ягоди. Відтак, існує ціла наука, присвячена цьому – ампелографія.

У медицині є унікальний і досить дорогий напрям, який має назву виноградолікування.

Вчені доводять, що навіть листя винограду мають корисні властивості.

А лікувальні властивості цієї ягоди і справді неоціненні. Приміром, темний виноград слід вживати для зміцнення серця, так як у крові збільшується вміст оксиду азоту, який запобігає утворення згустків крові, що дозволяє скоротити ймовірність серцевих нападів. Світлий – допомагає вивести пісок з жовчного і почистити нирки, так як він має сечогінні властивості.

Виноград застосовують для поліпшення травлення і кровообігу, нормалізації функцій нервової системи, він сприяє зниженню рівня холестерину в крові, зменшується можливість утворення каменів у нирках, активізуються процеси метаболізму в організмі, Налагоджується нормальна діяльність ендокринних залоз.

Виноград дуже корисний людям, які хворіють на астму, адже він значно покращує стан дихальних шляхів та легенів.

До речі, найбільш корисним вважається саме домашній виноград. І хоча він з вигляду не такий гарний і на смак більш кислуватий, зате він є менш калорійним і більш вітамінним. Однак, тут потрібно бути обережними, виноград алергенна ягода, тому, чим він темніший, тим більша ймовірність алергії.

вітаміни в гронах

Виноградний сік: користь і шкода

Дуже корисним є сік винограду. Він незамінний помічник для нормалізації кислотно-лужного обміну в організмі. Сік винограду володіє бактерицидними, потогінними, відхаркувальними властивостями. Також він тонізує, знижує артеріальний тиск. Застосовується і як протизапальний та заспокійливий засіб.

Однак, не всім рекомендовано вживати виноград і сік, виготовлений з нього. Зокрема, людям при діареї, хронічному фарингіті, виразкових і онкологічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, діабеті, при ожирінні і набряках, виноград протипоказаний.

Також, доведено, що вживання винограду і виноградного соку в останні місяці вагітності може негативно позначатися на виробленні грудного молока у матері.

use-shho-varto-znati-pro-vinograd

Чи можна погладшати від винограду?

Існує думка, що від винограду можна погладшати. І слід сказати, що вона правильна на 50 відсотків. По перше, якщо дотримуватися певних норм, наприклад їсти не більше 15-ти ягід в день, шкоди для фігури, звісно, не буде.

Однак, якщо ситне частування «закусити» виноградом, тоді лишні кілограми не забаряться. Це пояснюється тим, що виноград містить вуглеводи, які легко засвоюються – глюкозу і фруктозу. Вони вмить всмоктуються в кров і підвищують рівень інсуліну.

Для прикладу, наведемо калорійність різних сортів винограду в розрахунку на 100 грамів. У винограду сорту Ізабелла — близько 80 калорій на 100 грам. Кишмиш є найбільш калорійний з усіх сортів винограду, в ньому — 95 калорій. А в сушеному – родзинках — 270 калорій. Червоний виноград містить 64 калорії, в чорному сорті — 70 калорій, а в склянці соку калорійності більше – 90. Виноград зелених сортів має калорійність в 60-70 калорій. Білий – дещо менш калорійний — 43 калорії, а у винограді кислих сортів — близько 65 калорій.

вітаміни в гронах

Виноград не терпить поганих умов зберігання

Аби якнайдовше виноград лишався корисним і свіжим, його потрібно правильно зберігати . Оптимальними умовами для цього є прохолодне приміщення, в якому забезпечений постійний доступ повітря. При виборі слід врахувати, що ягоди ні в якому разі не мають бути пошкодженими або м’якими.

Мити виноград краще в теплій воді, щоб видалити пил і комах, після чого його можна помістити в холодильник. Легкий білий наліт говорить про те, що ягоди свіжі. Найдовше зберігається чорний виноград.

Як бачимо, користі від цієї диво-ягоди і справді багато. Чого лишень варті смачне вино, сік та родзинки.

use-shho-varto-znati-pro-vinograd

Виноград також маринують, консервують, і роблять з нього варення, сиропи, компоти, виноградний мед, бекмес — безалкогольний напій, морси, пунші, мармелад, желе. З ним печуть пироги, торти, штруделі.

Але, тут, як і в багатьох інших випадках, спрацьовує правило – все корисне, що в міру. Тож, споживайте виноград лише так, щоб отримувати від нього лише користь для свого організму.

Джерело: jisty.com.ua