І в Київській області буде «русский мир» від Медведчука?

10 Жовтня 2016 12:34
image.zn.ua

image.zn.ua

Сьогодні ми в черговий раз стаємо свідками боротьби за адміністративний ресурс та ситуації, коли «бабло перемагає всьо». Мова йде про призначення нового керманича Київської області, місце якого наразі вакантне у зв’язку з тим, що Порошенко звільнив голову Київської ОДА після затримання його
заступника на хабарі.

Відтак, широкому загалу пропонуються декілька кандидатів на посаду, серед яких – представник кума Путіна Віктора Медведчука та екс-регіонала Ярослава Москаленка! Маю на увазі одіозну постать Олександра Горгана.
Всім зрозуміло, що усвідомлюючи реальну загрозу проведення дочасних виборів в Україні, представники попередньої влади намагаються усіляко – фінансово та організаційно – закріпитися у столичному регіоні. А тому вони разом з впливовими фінансово-політичними групами зараз вже ділять області та виборчі округи в такий спосіб, щоб максимально зміцнити свої позиції.
У 96-му виборчому окрузі Київщини, який у Верховній Раді представляє народний депутат Ярослав Москаленко – колишній регіонал, який голосував за «диктаторські закони» двома руками, а тепер очолює депутатську групу «Воля народу», – на посадах голів РДА, з’явилися представники саме цієї політичної сили або близькі до її керівництва люди. Серед них – нинішній голова Вишгородської райдержадміністрації Олександр Горган (до 2008 року – Лялька).

Після невдалого експерименту щодо керівництва областю «молодим академіком» Мельничуком, який теж був пролобійований київськими аграрними мільйонерами і якого було звільнено за можливу причетність до кримінальних справ, було зроблено так, щоб фаворитом конкурсу на посаду голови Київської ОДА вважався саме Олександр Горган ( Лялька).

Вочевидь, варто нагадати, хто ж такий цей Олександр Любомирович Горган і чому його репутація це, як іноді говорять, «обнять і плакать».
Горган з невідомих причин змінив 8 років тому прізвище. Як можна дізнатися з відкритих джерел, свого часу Олександр Лялька став відомим завдяки активній підтримці Віктора Медведчука. Так, з 1999 року він входив до керівництва Українського національного комітету молодіжних організацій (УНКМО). Ця структура була дотична до спікера парламенту Олександра Мороза та екс-голови президентської адміністрації Віктора Медведчука і брала участь у розподілі державних коштів між молодіжними і дитячими організаціями. Рахункова палата Верховної Ради повідомляла про порушення УНКМО чинного законодавства щодо прозорості розподілу коштів, однак жодних наслідків ці висновки для керівників «молодіжки» не мали.

«…Фактично здійснені заходи спрямовані не на реалізацію загальнодержавних програм з питань молоді, а на утримання УНКМО, що свідчить про нецільове використання бюджетних коштів. Всього на цілі, що не відповідають бюджетним призначенням, використано бюджетних коштів у сумі 1465,4 тис. гривень», – йдеться у результатах перевірки за 2002 рік. використання коштів Державного бюджету України, виділених у 2002 році. Аналогічні порушення знаходили і у попередні роки.

З 1999-го Олександр Лялька включений і до складу Національної ради з питань молодіжної політики при Президентові України (при Кучмі), головою якої був Віктор Медведчук. Після цього продовжилася його співпраця з Медведчуком. Зокрема, він увійшов до п’ятірки Блоку української молоді (БУМу) на виборах 2002 року, який був підтриманий СДПУ(о), і його лідер, в той же час голова УНКМО В. Рябіка був включений до списків СДПУ(о).
До речі, у 1999 році Л. Кучма нагороджує Олександра Ляльку Орденом «За заслуги» III ступеня (Указ Президента України № 1310/99). За часів ІV скликання ВРУ Горган (тоді ще Лялька) був помічником народного депутата Володимира Рябіки СДПУ(о). А у 2003 році Лялька був делегатом з’їду СДПУ(о).
У 2006 році стає депутатом Вишгородської міської ради за виборчим списком партії «Пора». За свідченням активістів, він тоді активно співпрацював з мером Решетняком у справах щодо незаконного продажу землі. У 2008 році Лялька, за інформацією ЗМІ, змінює прізвище і стає Горганом.

З 2010 року Горган-Люлька працював директором КП «Київський водний стадіон», за словами співробітників якого, 8 працівників якого були фіктивними особами. В політичних кулуарах говорили про тодішні зв’язки Горгана- Ляльки із регіоналами. І, знову ж таки, як і у випадку з УНКМО, не обійшлося без претензій щодо нецільового використання бюджетних коштів.

Майдани змінили багатьох людей, а деяких змісили просто таки переорієнтуватися й «оновитися». Горган- Лялька «вливається» в іншу фінансово-політичну групу: у 2015 році він як чинний голова Вишгородської РДА балотується у Київраду від «УДАРу» Кличка, а потім приєднується до БПП і співпрацює з командою нинішнього керівника Київщини Лева Парцхаладзе. Не секрет, що нові «господарі» Горгана хотіли бачити його головою облради, але депутати, що сформували більшість, кандидатуру Горгана не підтримали.

І тепер цей політик мітить на посаду губернатора Київщини…. А область ризикує залишитися без керівника, який би користувався повагою місцевих громад. То що змінилося у владі? І чи мешканці столичного регіону заслуговують на подібні експерименти ? Невже Горган-Люлька – найкращий кандидат з усіх можливих, і найкраще, що може запропонувати державна влада людям? Замість справжнього патріота, господарника, досвідченого менеджера – послідовника « русского мира»?

Олександр Федоренко, політичний експерт, голова ГО “Муніципальна ліга Києва”.