Які можуть бути причини страшних снів?

3 Жовтня 2016 09:17

Якщо нічні кошмари повторюються частіше, ніж раз на тиждень, зверніть увагу на своє здоров’я. Сходіть на профілактичний огляд, переконайтеся, що з вашим організмом все гаразд.

сон-кошмар
Часто буває, що сон сигналізує про починаються неполадки в організмі, зазвичай такі сни мають повторюваний сюжет, можуть снитися тілесні ушкодження в одному і тому ж місці; сни можуть супроводжуватися відчуттям задухи або сильним серцебиттям. Повторювані кошмари можуть підказати, де назріває проблема, ще до того, як з’являться клінічні прояви хвороби. Так само неприємні сни можуть регулярно снитися тим, хто приймає певні ліки, зловживає алкоголем або сигаретами, страждає від короткочасних зупинок дихання (апное) під час сну при хропіння.

Решта причин вже були названі. Сни можуть бути наслідком хронічного стресу, депресії, тривожного синдрому. Якщо кошмари почали снитися приблизно через півроку після якогось серйозного події – втрати близької, хвороби, розлучення, серйозної загрози життю і здоров’ю, то це може бути симптомом посттравматичного стресового розладу (ПТСР).

Буває категорія кошмарів, які супроводжують особистісне зростання, зміни в житті людини. Зазвичай в таких снах ви виходите переможцем зі складної ситуації, виживаєте в катастрофі, вдало йдіть від погоні або знаходите нову дорогу з місця, де ви уві сні заблукали. Такі кошмари можна навіть назвати корисними, оскільки вони дозволяють інтегрувати отриманий важкий досвід перехідного періоду і вийти на нову сходинку розвитку.

Часті нічні кошмари сигналізують нам з несвідомого про те, що у нас є невирішені проблеми, які сильно нас лякають і вирішенням яких ми не займаємося і, в силу різних причин, уникаємо навіть думати про них. Мабуть, не віримо, що можемо їх вирішити (і абсолютно марно). Дітям це можна пробачити, тому що їхня психіка відрізняється крихкістю і чутливістю і вони ще не завжди можуть впоратися з ситуаціями, з якими стикаються, причому часто з вини своїх батьків. Дорослому ж варто задуматися про свої невирішених справах і проблемах в минулому і таки вирішити їх – і тривожні сновидіння перестануть відвідувати.