В Україні можуть ввести інтелектуальні декларації

8 листопадаа 2016 14:24

88Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти може впровадити в Україні поняття інтелектуальної декларації, яка має залишити «псевдонауковців» за бортом процесів у вищій освіті. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив нещодавно обраний голова агентства Сергій Храпатий.

За його словами, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти є тим органом, який на практиці реально може запровадити механізм і-декларацій. «Згідно Закону саме Національне агентство прописуватиме вимоги та відповідні критерії до дисертаційних робіт, здобувачів наукових ступенів, їх наукових керівників і наукових консультантів, опонентів, а також до експертів галузевих експертних рад, процесу акредитації та освітніх програм, що акредитуються», – зазначив Храпатий.

Він також повідомив, що основною вимогою до здобувачів наукових ступенів має стати вимога щодо існування у них «і-декларації».

«Відтак «псевдонауковці», які не будуть відповідати встановленим вимогам, лишаться обабіч всіх процесів у вищій освіті», – наголосив він.

«Окремо хочу погодитись з висловами тих колег, які зазначають, що вже існує цілий ряд відповідних електронних ресурсів (Research Gate, Scopus, Google Scholar, Національний репозитарій, після його створення), і витрачати ресурси на створення нових недоцільно. Тому НАЗЯВО не повинно шукати матеріальні (багато мільйонні) ресурси на запровадження цього вкрай необхідного механізму, а вже у найближчі місяці розробити та подати на затвердження до Уряду відповідні вимоги», – зазначив Сергій Храпатий.

Він висловив переконання, що такий крок буде реальним засобом модернізації вітчизняної системи вищої освіти, та певною мірою підніматиме престижність науки у вітчизняних вишах та сприятиме їх просуванню у міжнародних рейтингах.

Джерело: http://osvita.ua/vnz/52873/