Кличко став гідним наступником Черновецького

22 Грудня 2016 09:16

У питанні, що стосується врегулювання ситуації з МАФ-ами, нинішній глава столичної адміністрації мало чим відрізняється від свого попередника Леоніда Черновецького.

Про це порталу “Знай.ua” розповів глава київського осередку громадського руху Миколи Томенка “Рідна країна” Олександр Федоренко.

За його словами, проблема з МАФ-ами була штучно створена ще за часів одіозного мера. “Справа в тому, що відпочатку дозволи на встановлення МАФ-ів видавала районна рада. Після того, як мером Києва став Черновецький, його команда почала активно централізувати владу в своїх руках. Зокрема, з часом вони придумали, яким чином контролювати видачу дозвільних документів на малі архітектурні форми.

Спочатку, це робили через управління благоустрою міста, складаючи так звані “списки на знос”. За виключення з такого списку або відстрочку знесення, підприємці змушені були “вирішувати питання” з чиновниками.

Згодом, схема стала ще простіше. Щоб отримати право на торгівлю, підприємців зобов’язали платити внески в бюджет” – розповідає Федоренко.

Те ж, що відбувається зараз зі знесенням столичних ринків, стало логічним продовженням політики попередників Кличка, які заклали сприятливі основи для подальшої централізації влади в столиці.

“Те, що зараз робить Кличко, це звичайний переділ бізнесу. Місця під торгові площі відбирають у дрібних власників, у яких, внаслідок описаної вище ситуації, вже досить тривалий час відсутні вагомі дозвільні документи, і віддають великим, так званим “мережевим” підприємцям, з якими значно простіше вести діалог.

Так що, я не виключаю, що на місцях знесених МАФів-ів, швидше за все, з’являться нові. Ймовірно, їх буде менше, вони будуть більшими і зовнішній вигляд у них буде інший. Зрозуміло лише одне, поки існує потреба в таких торгових площах, обов’язково знайдеться той, хто її заповнить” – пояснює Олександр Федоренко.