Ті, хто часто вживає чарівні слова на кшталт “дякую” та “будь ласка”, хворіють рідше

16 Січня 2017 18:25

Минув найввічливіший день у році — всесвітній день „дякую”. Між тим, психологи впевнені, що користуватися “чарівними словами” треба не лише у визначені дні, а якомога частіше у повсякденному житті.

Усі ніби розуміють значення гарних манер, але чомусь у шаленому ритмі життя ми забуваємо дякувати. Між тим, слова подяки мають дивовижні властивості, але вимовляти їх не можна, коли людина роздратована.  Психологи вважають, що слова вдячності – це не просто знаки уваги, а й комунікативні містки між людьми.

Крім того, доведено, що той, хто часто дякує комусь, краще почувається та рідше хворіє А який зв’язок між вживанням слова “дякую” та здоров’ям?

— Слово “дякую” є озакою ввічливості людини. Але яке відношення воно має до психологічного та фізичного здоров’я?

— Насправді, кожне слово має певну енергетику. Скажімо, мат або прокльон — це приклад так званих темних слів з негативною, руйнівною енергетикою. А слова “дякую”, “спасибі”, “будь ласка” — це “світлі” слова, які віддають свою позитивну енергію не тільки тому, кому адресовані, а й тому, хто їх вимовляє, — каже Альона Головіна, гештальт-терапевт. — Крім того, існує закон бумеранга — усе, що від нас виходить, повертається назад. Тому якщо людина часто лається, вона й живе у відповідному внутрішньому та реальному світі.

До речі, слово “спасибі” походить від словосполучення “спаси Бог”. Тобто, дякуючи, ви бажаєте людині, щоб Бог беріг її. А, бажаючи цього іншому, ви й самі опиняєтеся під захистом.

— Чи є якийсь ліміт — скільки разів на день треба дякувати? І чому є люди, яким важко це робити — вони вважають, що це принизливо або ж показує їх слабкість…

— Щодо ліміту, то, звісно, його нема. Дякувати можна за щось або просто комусь — за те, що він є. Головне — робити це щиро та відверто, від душі. Коли ж подяка стає елементом маніпуляції, вона втрачає свою позитивну енергетику. Важливо також, щоб подяка не перетворилася на відмовку — часом ми дякує, не замислюючись, вимовляючи слова подяки просто так — і тоді слово не має сили.

Що стосується тих, хто не вміє чи не хоче дякувати, то причину треба шукати у  дитинстві. Навіть якщо батьки вчили, що треба дякувати, але самі цього не робили, у людини закладеться саме ця модель поведінки. Крім того, є люди, емоційна мова яких є холодною, безбарвною. В їх лексиконі такі слова, як “дякую” чи “будь ласка” просто відсутні. І це справжня проблема, у першу чергу для них самих. Крім того, часто не вміють дякувати люди, які вважають, що хтось повинен допомагати їм.

Є й інша крайність — коли люди дякують занадто часто. Таке свідчить про почуття провини. Або про те, що людина намагається немов “заробити бали”, підлещуючись до когось. Тому важливо не переходити цю межу.

— То в чому ж взаємозв’язок між словом “дякую” та здоров’ям людини?

— Науково доведено, що більшість хвороб розвиваються через нестабільний емоційний стан. Річ у тім, що психологічні негаразди, стреси, нервова перевтома знаходить відголос на тілесному рівні — і виникають хвороби. Крім того, від психологічного стану напряму залежить робота імунної системи. Ось чому оптимісти та люди з гармонією в душі навіть на застудні хвороби хворіють набагато рідше, а якщо й хворіють, то видужують швидше.

Джерело:   dobryjlikar.com