28 червня – День Конституції України

28 Червня 2018 09:06

Ми, українці, маємо вдачу критичних та песимістично налаштованих людей. Це часами добра річ, а от у справі поваги до власного Основного Закону – ні. Я у своїй громадській, науковій та політичній діяльності всіляко захищаю і пропагую нашу Конституцію. Популярно й лаконічно кажучи: Конституція не винна, що у нас така влада!!!

Отож, у двох редакціях новітньої Конституції (від 28 червня 1996 року та 8 грудня 2004 року) вирізняємо так звану “Світоглядну Конституцію”, яка складається із 20 статей Першого Розділу “Загальні засади”.

Тут сформульовані засадничі принципи України: НАЦІОНАЛЬНА держава за характером утворення, СОЦІАЛЬНА за змістом, ДЕМОКРАТИЧНА за типом політичного режиму, УНІТАРНА за формою державного устрою. Ця “Світоглядна Конституція” може бути змінена лише за згоди українського народу. Бо у розділі 13 чітко прописана процедура зміни розділу “Загальні засади” – “…за умови його прийняття не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України, затверджується всеукраїнським референдумом..”

Переконаний: СВІТОГЛЯД нашої сучасної держави визначено абсолютно правильно й справедливо. Окрім того, 20 статей “Світоглядної Конституції” містять щонайменше 10 ідей (своєрідний ДЕКАЛОГ) нашої “УКРАЇНСЬКОЇ МРІЇ”:

1. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава;

2. Україна є унітарною державою;

3. Людина, її життя і здоров”я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю;

4. Ніхто не може узурпувати державну владу;

5. Державною мовою в Україні є українська мова;

6. Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави;

7. Цензура заборонена;

8. Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу;

9. Ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством;

10. Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Державний Прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).

Державний Гімн України – національний гімн на музику В.Вербицького.

Все це сформульовано 20 років тому, із врахуванням нашого героїчного й трагічного історичного досвіду. Залишилося лише реалізувати ці настанови та ідеї.

Бо найкраща, найоптимальніша та найсправедливіша Конституція України та, яку ЗНАЮТЬ, ШАНУЮТЬ І ДОТРИМУЮТЬСЯ ВСІ: І ПРЕЗИДЕНТ І КОЖНИЙ ГРОМАДЯНИН!

Микола Томенко, лідер партії “Громадський рух “Рідна країна”