13 січня: це цікаво знати

13 Січня 2022 09:31

 

Цей день в історії:

1610 — Галілео Галілей відкрив четвертий супутник Юпітера, який згодом отримав назву Каллісто. Третій за величиною супутник у Сонячній системі, розміром приблизно з Меркурій.

1854 — Фаас Ентоні з Філадельфії запатентував новий музичний інструмент — акордеон.

1910 — з Нью-Йорка пролунала перша публічна радіотрансляція, під час якої звучали голоси Енріко Карузо та інших зірок Метрополітен-опери.

1928 — у трьох будинках в містечку Шенектейді (штат Нью-Йорк) компанії RCA і General Electric встановили перші експериментальні телевізори для демонстрації можливостей прийому телесигналу в домашніх умовах.

1936 — у Варшаві оголошені вироки на судовому процесі проти 12-ти членів ОУН. Степан Бандера, Микола Лебідь і Ярослав Карпинець засуджені до смертної кари, заміненої довічним ув’язненням.

1942 — почалося примусове вивезення населення України в Німеччину (остарбайтери).

1942 — Конференція представників союзних країн, окупованих Німеччиною, що відбулася в Лондоні, прийняла декларацію про покарання військових злочинців.

1949 — радянська пропаганда оприлюднила фейкову інформацію про те, що агентурна розвідка здобула в Пентагоні і Ленглі план нападу на СРСР — Операція «Дропшот» (Dropshot).

1950 — СРСР почав бойкот Ради Безпеки ООН після відхилення пропозиції замінити Республіку Китай комуністичним урядом КНР.

1953 — у радянських газетах «Правда» та «Известия» опубліковано повідомлення ТАРС про розкриття «змови кремлівських лікарів, винних у смерті вищих керівників КПРС, радянського уряду та збройних сил»: дев’ять провідних лікарів, більшість з яких євреї, звинувачувались у вбивстві секретаря ЦК Андрія Жданова та начальника ГПУ Радянської армії Олександра Щербакова. Через три місяці, уже після смерті Сталіна, «справу лікарів» було оголошено фальсифікацією, а з підозрюваних, двоє з яких померло під час слідства, знято обвинувачення.

1991— у литовській столиці Вільнюсі підрозділ КДБ «Альфа» штурмував міський телецентр і телевежу, що призвело до загибелі 15 литовців і одного спецпризначенця. У Литві цей день відзначається як день оборони свободи.

1993 — у Парижі представники 130 країн підписали «Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї і її знищення».

2010 — Апеляційний суд міста Києва визнав, що Сталін, Молотов, Каганович, Постишев, Косіор, Чубар і Хатаєвич організували геноцид частини українців, але закрив справу у зв’язку з їх смертю.

2015 — Теракт під Волновахою в ході російської збройної агресії проти України.

Народились:

1596 — Ян ван Гоєн, видатний нідерландський художник-пейзажист XVII століття.

1598 — Франсуа Мансар, французький архітектор, представник бароко.

1749 — Фрідріх Мюллер, німецький поет і живописець.

1804 — Поль Гаварні, французький графік, карикатурист.

1827 — Микола Бекетов, український фізико-хімік, професор кафедри хімії Харківського університету (1855—1887), започаткував харківську фізико-хімічну школу. Батько українського архітектора Олексія Бекетова. Брат ботаніка Андрія Бекетова.

1842 — Василь Мова, український (кубанський) письменник, поет, драматург.

1864 — Він Вільгельм, австрійський фізик, лавреат Нобелівської премії (1911) за дослідження явищ випромінювання і поглинання абсолютно чорним тілом (закони Віна).

1877 — Левко Мацієвич, український інженер-конструктор, винахідник, політичний діяч; перший український авіатор (†1910).

1877 — Софі Такер, американська співачка, актриса, комедіантка і радіоведуча українського походження.

1894 — Євген Онацький, провідний діяч ОУН, громадський діяч, журналіст і науковець.