Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

20 Квітня 2014 08:22

кулич3

У цьому році 20 квітня ми відзначаємо одне з найбільших свят усіх народів, які сповідують християнське вчення – Великдень.

Починається воно після того, як відправивши святкову літургію, і обійшовши тричі церкву, священик, відкриваючи двері храму, тричі виголосить: “Христос воскрес!” І йому всі, як один дадуть відповідь: ”Воістину воскрес!”. Потім відбувається освячення пасок та крашанок. Після цього люди, йдучи додому, вже вітаються “Христос воскрес!”

З Великоднем, що у дохристиянські часи символізував пробудження природи, пов’язано багато різних повір’їв. Наприклад, колись повернувшись з всеношної додому, господар з освяченими паскою та крашанками обходив всю домашню худобу, щоб вигнати “нечистий дух”. І вже тоді сім’я сідала до столу – розговлятися. Залишаючи одну паску і кілька крашанок до кінця свят, іншими христосувались, тобто, вітали одне одного. Більшість з цих звичаїв збереглося й дотепер.

У народі 20-те квітня називався на честь Акилини. Спостерігаючи цього дня за погодою люди підмічали: якщо на Акилину дощ – поганий врожай хліба, однак гарною буде калина.

За церковним календарем 20 квітня вшановують преподобного Георгія сповідника, преподобного Даниїла Переяславського, мученицю Акилину.

Іменинниками 20 квітня є Данило, Георгій, Килина.

Події у Києві 20 квітня:

1939 – встановлено прямий телеграфний зв’язок на лініях Київ-Кіровоград та Київ-Суми.

1939 – Пущу Водицю передали у відання Українського курортного управління.

1952 – відбулася перша наукова Шевченківська конференція, організована Інститутом літератури ім. Т.Г.Шевченка АН УРСР. У конференції взяли участь літературознавці і мистецтвознавці, наукові співробітники шевченківських музеїв, університетів та інститутів Києва, Одеси, Ленінграда та інших міст.

1992 — письменник і етнограф Іван Малкович заснував українське книжкове видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га», що спеціалізується на випуску дитячої літератури.

1993 – у київській консерваторії розпочався 1 – й Міжнародний конкурс бандуристів ім. Гната Хоткевича.

1995 — у Палаці культури КПІ стартував новий всеукраїнський молодіжний некомерційний фестиваль «М-ОБСЕРВАТОРІЯ».

1997 – у Національній філармонії України розпочався Другий Міжнародний конкурс юних піаністів пам’яті В.Горовиця.

Джерело: Ріний Київ