Прийшов Пархом – тішся теплом

28 Травня 2014 07:20

kyiv 9

28 травня у народі колись вшановували Пархома, про якого говорили: «Прийшов Пархом – тішся теплом». Також підмічали, якщо день на Пархома теплий, то все літо має бути теплим.

За церковним календарем 28 травня вшановують Пархомія Великого, святителя Ісайю, благовірного царевича Дмитрія.

Іменинниками 28 травня є Дмитро, Пархом, Анастасія, Макар.

28 травня відзначають День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження.

Події у Києві 28 травня:

1763 – у Києві відкрилася школа для навчання живопису.

1877 — у сім’ї юриста, колезького радника народився Максиміліан Волошин (ім’я при народженні Максиміліан Олександрович Кирієнко-Волошин) – поет, перекладач, художник-пейзажист, художній та літературний критик.

1920 – знову відновили роботу державні вищі, середні та нижчі освітні заклади з українською мовою викладання в Києві та на Київщині. Школи з неукраїнською мовою викладання до розпорядження уряду визнавалися приватними і відкривалися з дозволу комісара народної освіти. Всі будинки та майно Університету Св. Володимира ухвалено передати у власність Київському українському державному університету.

1966 – завершився ІІІ Всесоюзний кінофестиваль, де фільм Київської кіностудії художніх фільмів ім. О. П. Довженка “Тіні забутих предків” удостоїли спеціального призу (режисер С. Параджанов, оператор Ю. Іллєнко).

1993 — відкрилася перша черга комбінату дитячого харчування на Оболоні потужністю 25 тонн продукції восьми найменувань за зміну для дітей до трьох років життя — підприємства світового рівня, що не мало на той час аналогів в Україні та країнах СНД.

2004 — у Пасажі (вулиця Хрещатик, 15) відкрили пам’ятник архітектору Владиславу Городецькому. Як відомо, знаменитий архітектор був частим відвідувачем кав’ярень Пасажу, тому пам’ятник представлений скульптурною композицією, де він сидить за столиком у вуличному кафе з чашкою в руці і поруч ще один стілець для кожного бажаючого присісти біля зодчого. Пам’ятник виконаний з бронзи. Автори пам’ятника скульптори – Володимир Щур та Віталій Сивко, архітектор Володимир Скульський.

Джерело: Рідний Київ