Якщо на Семена зробити купіль з трав, то хвороби оминатимуть цілий рік

23 Травня 2014 08:57

Kyiv 5

У народі 23 травня вшановували Семена. Особливо цей день відзначали жінки. Говорили, якщо на Семена зробити купіль з трав, то хвороби оминатимуть вас цілий рік.

Також цього дня годували корів жовтими квітами, щоб молоко було жовтим, тобто, жирним. А зібране у день Семена масло спеціально тримали для ліків, особливо дітям. І ще цього дня дуже боялися грому і для того, щоб він не влучив в оселю, викидали з хати коцюбу, лопату й помело.

За церковним календарем 23 травня вшановують Апостола Симона Зилота, святителя Симона, мучеників Алфія, Кипріана, Онисима, Еразма, мученика Ісихія, преподобну Ісидору юродиву, блаженну Таїсію.

Іменинниками 23 травня є Симон, Ісидора, Таїсія, Онисим.

Події у Києві 23 травня:

1920 – розпочався футбольний сезон. У першому матчі зустрілися “Сокіл” і “Маккабі”. Рахунок 4:1.

1953 – відкрився Центральний інститут підвищення кваліфікації керівних працівників народної освіти при Міністерстві освіти УРСР.

1978 – розпочалися гастролі Лейпцігської опери. Першим спектаклем гостей стала опера В.Моцарта “Викрадення з сераля”.

1978 – вперше в Радянському Союзі відкрито технікум готельного господарства. Він готуватиме близько 1 200 учнів техніків-організаторів готельного господарства і громадського харчування.

1994 — під час Днів слов’янської писемності й культури на Михайлівській площі для публічного огляду встановлено макет пам’ятника княгині Ользі, зруйнованого більшовиками в 1919 році.

2008 — відкрилася 46-а станція Київського метрополітену «Червоний хутір», кінцева на Сирецько-Печерській лінії. Назву отримала від розташованого неподалік селища Червоний Хутір. Пасажиропотік – 5,0 тис. чол. на добу.

Джерело: Рідний Київ