На Онопрія соловей ячмінним колосом вдавився

25 Червня 2014 08:36

solovei

25 червня у народі колись вшановували Онуфрія Великого або ж Онопрія.

За народними спостереженнями вранішні приморозки у середній частині України інколи трапляються аж до цього дня, але пізніше вже їх не буває.

З цим спостереженням і пов’язана легенда, де йдеться про польові квіти. Одного разу вони довідалися від вітру, що злий дідуган Мороз збирається їх заморозити. Квіти поскаржилися Онуфрію Великому і він пішов до Мороза домовлятися. Проте Мороз був занадто впертий і тоді Онуфрій не витримав, схопив сокиру і вдарив Мороза обухом по голові. Відтоді Мороз хворів аж до Спаса, а квіти у цей час спокійно цвіли і відцвітали.

Цього дня дівчата натирають щічки червоними маками, щоб цвісти, як ці квіти, а селяни не косять траву. А після Онопрія вже починали косовицю раннього ячменю і підмічали, що співочі птахи перестають співати. Тому й казали: “На Онопрія соловей ячмінним колосом вдавився”.

Спостерігаючи ж за погодою цього дня відзначали: “На Онопрія рясні роси – на добрий врожай”.

За церковним календарем 25 червня вшановують преподобного Онуфрія Великого, преподобного Петра Афонського, благовірну велику княгиню Анну, преподобного ПАрсенія, преподобних Вассіана та Іону, преподобних Онуфрія і Авксентія, преподобного Стефана.

Іменинниками 25 червня є Онуфрій, Петро, Ганна, Арсен.

Події у Києві 25 червня:

1919 – будинок Терещенка був націоналізований з метою перенесення туди установ Всеукраїнського комітету охорони пам’яток мистецтва і старовини.

1944 – відбулись змагання найсильніших штангістів Союзу на особисту першість СРСР. У важкій вазі чемпіонський титул здобув український спортсмен Я. Куценко.

25-26 червня   1992 – відбувся Всеукраїнський православний собор, де об’єдналися Українська православна церква та Українська автокефальна православна церква в єдину Українську православну церкву (Київський Патріархат). Головою УПЦ (КП) обрано патріарха Мстислава, заступником – Філарета.

25 – 26 травня   1993 – відбулося засідання Комітету Ради Європи, де обговорювався вступ України до Ради Європи.

1994 – на кінофакультеті Київського державного інституту театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого відбувся восьмий фестиваль студентських фільмів “Пролог”.

Джерело: Рідний Київ