Влітку західний вітер несе негоду, а східний — спеку й сушу

4 Червня 2014 08:23

kicj

4 червня у народі вшановували мученика Василіска. Цього дня не сіяли і не орали, бо поля забур’яняться і вродять лише волошки.

Також цього дня зранку слухали солов’я. Вірили, якщо пташина співає, то буде гарний день.

Іменини у Василіска і Володимира.

За церковним календарем 4 червня вшановують мученика Василіска.

Події у Києві 4 червня:

1500 — Київ, згідно з Магдебурзьким правом, звільнили від усіх торгових мит.

1874 – відбулися перші Загальні збори Літературного товариства ім. Т. Г. Шевченка, головою обрали Корнила Сушкевича.

1920 – Українська Академія наук відмовилася від переданої їй друкарні Києво-Печерської Лаври, вважаючи за неможливе переривати традицію першої й найдавнішої української друкарні.

1924 – організовано акціонерне товариство для відбудови Ланцюгового мосту, зруйнованого в роки війни. Пайщиками увійшли найбільші київські заводи.

1940 – закінчилися тенісні змагання, що тривали між кращими тенісистами Києва і Львову протягом 3-4 червня на кортах стадіону «Динамо». У складі команди столиці України виступали: Калмикова, Шар, Котов, Гольдінов, Бєлозеров, Геніс, Попов, Горіна, Чувиріна. Від Львову грали майстри ракетки: Герда, Олійнишин, Чайковський, Курман, Яблонський, Колч, Колчева. Загальний результат матчу 5:3 на користь команди Києва.

1944 – велика група інтелігенції міста відвідала могили діячів української культури на Байковому кладовищі. Кобзар Володимир Перепелюк проспівав українські пісні та думи.

Джерело: Рідний Київ