Якщо день тихий – чекай доброго врожаю

10 Червня 2014 08:35

gusi

10 червня у народі вшановували преподобного Микиту. Він вважався охоронцем гусей, бо гусі з весни вимагають уважного догляду, особливо коли з’являються гусенята, які гинуть від кігтів хижих птахів і тварин. Щоб зберегти птицю, народ дав гусакам Святого покровителя. Цього дня підмічали погоду: “Якщо тихий день – чекай доброго врожаю”.

За церковним календарем 10 червня вшановують преподобного Микиту сповідника, святителя Гната, мученика Євтихія, мученицю Єликоніду, мученика Елладія; згадують Собор Афонських святих та Нікейську і Чухомлинську ікони Божої матері.

Іменинниками 10 червня є Микита, Гнат та Олексій.

Події у Києві 10 червня:

978 — Князь Володимир сів на київський престол.

1755 року — відкрився польовий госпіталь на 50 ліжок, з якого бере історію Київський військовий госпіталь — один із найстаріших медичних закладів України.

1917 – проголошення Центральною Радою І Універсалу
«До українського народу в Україні і поза України сущому», яким проголошувалася автономія України. Універсал став основою для розмежування законодавчих і виконавчих функцій органів влади.
«Народе український! В твоїх руках доля твоя. В сей трудний час всесвітнього безладдя й роспаду докажи своєю одностайністю і державним розумом, що ти, народ, народ хліборобів, можеш гордо і достойно стати поруч з кожним організованим, державним народом, як рівний з рівним.» (І Універсал)

1940 – архітектурно-планове управління виділило для забудування в різних районах Києва 1600 земельних ділянок. З цієї кількості 400 ділянок виділено на Караваєвих дачах, 800 — у районі Святошино, 200 — в Петровському районі і 200 на лівому березі Дніпра. Розроблені проекти 18 типів стандартних дерев’яних і кам’яних будинків.

1944 – вперше після трирічної перерви з звітним концертом виступив Державний симфонічний оркестр УРСР.

1962 – відкрився кінотеатр “Победа”, в якому було 2 глядацьких зали. Це – 38-й стаціонарний кінотеатр в українській столиці.

1976 – у Токіо завершився четвертий міжнародний токійський конкурс на краще виконання арій з опери Дж.Пучіні “Чіо-Чіо-Сан”. Найвищу нагороду конкурсу отримала Гізела Ципола – солістка Київського академічного театру опери та балету. Їй вручено приз імені відомої японської співачки Тамакі Міури, дипломи і кубки прем’єр-міністра Японії, найбільшої японської теле- і радіо корпорації (Ен-Ейч-Кей).

Джерело: Рідний Київ