У Києві продавці квартир масово переходять на ринок оренди

16 Вересня 2014 10:00

mydim.ua

mydim.ua

Напередодні осені кількість заявок на покупку, дзвінків по рекламі і переглядів продаваних квартир хоча і виросло, але досить незначно. Зате істотно пожвавився ринок оренди. Попит на оренду зріс, і це змусило багатьох власників квартир перейти з ринку продажів на ринок оренди.
Подібна переорієнтація останнім часом носить досить масовий характер. Тим не менш, у багатьох сегментах ринку оренди квартир явно не вистачає. Ціни на оренду поповзли вгору, вибір більш-менш доступного житла зараз дуже обмежений.
Найбільш дешеві квартири йдуть практично за один день, на їх перегляди нерідко шикуються черги. І здають їх далеко не всім: біженцям з Донбасу, сім’ям з маленькими дітьми та/або домашніми тваринами знайти квартиру непросто. Доводиться платити більше наведеної в оголошенні ціни і нерідко відразу за кілька місяців.
В принципі, пожвавлення ринку оренди в кінці літа — початку осені відбувається практично щороку. Основні причини такого сезонного пожвавлення — пошук житла іногородніми студентами, а також зміна житла орендарями, у яких закінчилися терміни договорів.
Цього року на ринок оренди істотно вплинув потік біженців з Донбасу. Люди ці дуже різні, і матеріальне становище їх теж різне. Є такі, хто знімає просторі квартири з якісним ремонтом в престижних районах міста. А є ті, хто вп’ятьох селиться в тісні «гостинки» без ремонту. Або в однокімнатні квартири в новобудовах, практично без «зручностей».