Чому впала стіна Софії Київської – думки експертів

24 Жовтня 2014 12:10
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

В Міністерстві культури обіцяють створити незалежну комісію
Причиною обвалу стіни заповідника “Софія Київська” став вандалізм, вважає генеральний директор Національного заповідника Олена Сердюк. За її словами, на місці обвалення забору Софії працює слідча група, і її фахівці висунули версію – хтось зі стіни витягнув один або кілька цеглин. “Дірка була зроблена на рівні 70 – 80 сантиметрів від землі з боку вулиці Стрілецькій. Впевнена, що причиною обвалу стіни стало фізичний вплив на неї “, – заявила генеральний директор Національного заповідника” Софія Київська “Олена Сердюк.
Її версію підтримує громадська активістка і місцева жителька Ірина Никифорова, хоча вона і допускає, що цеглини все ж могли випасти самі.
“Добре, що стіна Софії рухнула. Тому що, нарешті, ми з вами звернемо увагу на її плачевний стан. І я допускаю, що це були не останні випали з неї цеглу. І незабаром стіна може завалитися вся. Адже довгі роки навколо пам’ятки зводилися висотки, будувалися споруди, які могли заподіяти шкоди фундаменту Софії. Я знову ж хочу згадати про фітнес-центр, підземні парковки поблизу неї. Можливо, їх вібрація, температурні коливання могли вплинути на руйнування цегляної кладки “, – припускає громадський активіст і захисниця Софії Київської Ірина Никифорова.
Водночас колишня керівник Національного Заповідника впевнена, що винуватців руйнування пам’ятки слід шукати не з боку вулиці Стрілецькій, а в самому заповіднику. На її переконання, до руйнування стіни могла привести прокладка тепломережі під стінами історичної пам’ятки. Щоб зрозуміти чи це так, Неля Куковальська, яка тепер входить до Громадської Ради з питань музейної справи при комітеті культури і духовності Верховної Ради, вирішила створити спеціальну комісію, яка візьметься розслідувати – а не чи дії нинішнього керівництва Софії привели до обвалу стіни. Так як сама Куковальська не вірить, що хтось міг витягнути з стінки кілька цеглин, тим самим заваливши частину історичної пам’ятки.
Створити незалежну комісію обіцяють в Міністерстві культури. За словами, представника відомства Якова Діхтяра, туди увійдуть експерти різних служб. У тому числі рятувальники, археологи, геодезисти, історики, чиновники. За результатами розслідування в міністерстві обіцяють прийняти рішення.
“Те, що відбулося – це плачевний спадщина попередньої влади. Тоді Мінкульт закривав очі на багато порушень в будівництві поблизу Софії. І можливо, винуватець руйнування – теплотраса, яку не можна було прокладати ближче, ніж на 3 метри до стін Софії, але труби все-таки проклали з мовчазної згоди попереднього складу міністерства “, – припускає Діхтяр.

Джерело: Сегодня.ua