У Києві квартирні злодії грабують цілі під’їзди (інфографіка)

26 листопадаа 2014 14:09
styknews.info

styknews.info

Злодії відчувають свободу і придивляються до житла на околицях

У Києві різко зросла кількість квартирних крадіжок. У порівнянні з минулим роком, обікрадено на дві тисячі квартир більше (див. Інфографіку). Але і розкривати такі злочини стали частіше. А поки злочинців шукають, люди захищають житло своїми силами: встановлюють сигналізації в квартири і міняють двері в під’їздах.

АНТИРЕКОРД. Чотириповерхівка на вул. Мартиросяна “терпить лихо” від навали квартирних злодіїв. В одному з під’їздів, як кажуть мешканці, цього року обікрали 8 квартир з 12 і одну квартиру в другому під’їзді.

“Пробратись в одну з квартир на першому поверсі злодіям не завадили навіть залізні грати – їх розпиляли. У квартиру на другому поверсі залізли через балкон, а на четвертому – через дах. У нас немає можливості посадити консьєржа. А домофон для злочинців – не завада. Зараз ми в нашому під’їзді вирішили поставити другі вхідні двері, які будуть закриватися на замок. Щоб убезпечити своє житло, мешканці звертаються в охоронні фірми і встановлюють сигналізацію”, – розповіла нам мешканка будинку Валерія Смикова.

Люди кажуть, що на безпеку будинку не в кращу сторону впливає сусідство з ринком. Мовляв, в окрузі ходить багато підозрілих осіб, сюди з’їжджаються з усього Києва. Страждають і мешканці інших районів: у висотці на вул. Милославській, 31 (Деснянський район), за словами мешканців, за останній час обікрали мінімум три квартири. У Святошинському районі недавно зловили злодія, який обікрав 10 квартир. А на Троєщині тиждень тому затримали відразу чотирьох домушників.

1_19

ГРАБУЮТЬ “СПАЛЬНИКИ”. Причин для сплеску кількості квартирних крадіжок, як пояснюють у міліції, декілька. По-перше, був тривалий період, коли сили правоохоронців були більше зосереджені на обстановці в центрі міста, і спальні райони (Оболонь, Позняки, Троєщина) виявилися “оголені”, тому злочинці відчули там свободу. По-друге, вплинула на цифру і кризова ситуація в економіці: люди втрачають роботу, підпадають під скорочення або йдуть у вимушені неоплачувані відпустки. До того ж, на промисел в столицю потягнулися “гастролери” з дрібних містечок.

За словами експертів, частіше обкрадають квартири на околицях, ніж у центрі. У спальних районах рідше зустрічаються приватна охорона біля будинку і складні, дорогі сигналізації. Так що пробратися в квартиру – легше. Тому, якщо дивитися статистику злочинів по районах, найбільше крадіжок якраз не в центрі, а в “спальниках”.

Злодії здійснюють по кілька крадіжок

У міліції кажуть, що довести провину злодія важко. “Його потрібно схопити на гарячому. Крім того, домушники, як правило, відразу ж намагаються позбутися вкрадених речей. Так що перш ніж злочинця затримають, він часто встигає обікрасти кілька квартир. У той же час, затримавши домушника, ми реєструємо в статистиці одне розкриття, а насправді розкритими можуть бути відразу декілька випадків”, – пояснюють в київській міліції.

За даними правоохоронців, найчастіше заяви про квартирні крадіжки люди подають по вівторках і четвергах. Час зловмисники обирають або вечірній час – з 18:00 до 24:00, коли можуть переконатися, що господарі відсутні, або денний – з 12:00 до 18:00, коли люди на роботі. “Найчастіше такі злочини відбуваються в будинках, де немає консьєржів, або там, де живуть люди середнього достатку. Їх квартири грабують через ненадійні і дешеві замки на дверях”, – кажуть правоохоронці.

Джерело: Сегодня.ua