«Київенерго» почав надавати послугу з енергоаудиту будівель

13 Січня 2015 14:00

ecotown.com.ua

ecotown.com.ua

З січня 2015 року у столиці можна замовити послугу з енергетичного аудиту власного помешкання, промислової або адміністративної будівлі.

Енергоаудит, який проводиться сертифікованими спеціалістами «Київенерго», не тільки дозволяє оцінити фактичний стан споживання енергетичних ресурсів, а й визначає потенціал їх економії. Разом з тим документ, який складається на підставі комплексного обстеження об’єкту, містить перелік енергозаощаджувальних заходів, впровадження яких покликане відчутно зменшити витрати на комунальні послуги. За словами фахівців, комплексна енергомодернізація будівлі зменшить суми, які сплачуються за спожиті енергоресурси, на 20 – 50%.

До того ж звіт про енергетичний аудит дає можливість отримати позику банку, грант, або пільги для виконання енергоефективних робіт.

Джерела втрат енергії визначаються в ході тепловізійного обстеження будівлі, яке проводиться при температурі від +5 до -15 °С у безвітряну та не сонячну погоду, та огляду її стін, вікон, даху і підлоги. До уваги також береться робота інженерних мереж: системи опалення, вентиляції, газопостачання, електропостачання, гарячого та холодного водопостачання та водовідведення, а також технічні та фінансові дані об’єкту, зокрема, платіжки за комунальні послуги, необхідні для розрахунку економії.

Передбачається, що звіт з енергоаудиту, на основі якого розробляється або оновлюється енергетичний паспорт будівлі, замовник отримує через 15 робочих днів після оплати послуги. Замовниками можуть виступати як власники приватних будинків, так і голови ОСББ та ЖБК, керівники промислових підприємств.

Притаманні українським будівлям втрати ресурсів: газу, електроенергії, тепла, холодної та гарячої води – неприпустимі в умовах різкого їх здорожчанння. Так, рівень витрат енергії значної кількості житлових будинків столиці становить понад 150 кВт год/м кВ, тоді як у більшості об’єктів житлового фонду ЕС цей показник не перевищує 90-95 кВт год/м кв. Тільки оперативна реалізація енергозаощаджувальних заходів може врятувати українців від боргової ями.

Джерело: EcoTown