Музеї Києва, про які знають навіть не всі кияни

29 Січня 2015 13:26
mykyiv.com.ua

mykyiv.com.ua

Збираючись цікаво провести вихідні або готуючи культурну програму для приїжджих друзів і родичів, пам’ятайте – Київ набагато багатогранніший і загадковіший, ніж можна уявити.
Наша столиця аж ніяк не обмежується Національним музеєм історії України, Лаврою або ПінчукАртЦентром. Редакція iGid пропонує дещо розширити географію культурних походів.

Музей сновидінь
Один із найновіших і забавних музеїв Києва по вул. Чигоріна, 55, не має експозиції як такої, зате тут багато ніш і таємничих скринь, в одній із яких можна покласти записку про сон, який приснився, а наступного разу прийшовши знайти відповідь, тлумачення. По суті, ви самі стаєте і глядачем, і експонатом водночас, а також дослідником свого несвідомого. До речі, будь-хто зі скринь може поділитися з вами і чужими снами. Тут ви зустрінете людей, з якими разом зможете розтлумачити свої сни, а також обговорити феномени, що відбуваються у сні, ваші денні фантазії і процес творчого мислення. Також, щоб більше дізнатися про психоаналіз і сни, ви можете відвідувати тутешні майстер-класи, семінари, вистави та кінопокази.
Вартість відвідування та інформацію про заходи можна уточнити за тел. (044) 531 9727; (093) 473 7867.
Музей Ханенків
Навіть якщо ви не є великим шанувальником художнього мистецтва, відвідати музей Богдана та Варвари Ханенків по вул. Терещенківська, 15, все-таки варто. Хоча б тому, що величнаа краса гарантує велике душевне потрясіння не лише творчим натурам, а й здатна перетворити хід думки будь-якого обивателя. Основу багатої колекції становить приватне зібрання творів мистецтва, зібраних меценатами Ханенко в XIX і на поч. XX ст. На думку критиків, за унікальністю і наявністю шедеврів ця колекція витримує порівняння з приватними колекціями графа Шереметьєва і княгині Шувалової.
Запис на екскурсії та вартість квитків за тел. (044) 235 3290; 288 1450.
Музей пошти
За місцем розташування це, мабуть, найцентральніший музей столиці, оскільки знаходиться за адресою Хрещатик, 22, при головпоштамті на Майдані Незалежності. В експозиції музею представлені поштові раритети останніх двох століть, що ілюструють усі зміни поштової служби, її атрибути та саму організацію поштової справи. Тут старі телеграфні журнали XIX ст., письмове приладдя, мундирні гудзики, сумка листоноші 1947 р. і багато іншого. Також представлена велика галерея фотографій, що відображають усі види поштового транспорту від волових упряжок, до мотоциклів часів Другої світової війни.
Вхід безкоштовний, час відвідування уточнюйте за тел. (044) 230 0802.
Музей історії туалету
Цінителям високого одухотворення шукати “музику сфер” в цьому музеї не варто, зате простежити стрімке сходження людства сходинками цивілізації цілком реально. Історія почалася, коли в 1995 р. Миколі Богданенко, власнику магазину предметів першої необхідності, друзі жартома подарували сувенірний унітаз. За 15 років такий “жарт” перетворився на найбільшу в Європі колекцію сувенірних туалетів, що увійшла в Національний реєстр рекордів України. Не секрет, що історія затишного стільчика зі складною системою змиву стартувала ще 2500 років до н.е., а перші туалети були доступні лише китайським імператорам та царівнам з о. Крит. Потрапивши в музей на Печерську, в бізнес-центрі “Башта №5” (вул. Рибальська, 22), ви зрозумієте походження картини “Нічні вази” і по-новому усвідомите сенс давньоіудейської приказки “Гроші не пахнуть”.
Вартість квитка: 25 грн, для школярів, студентів, пенсіонерів – 10 грн.
Замовлення екскурсії – тел. (044) 499 3161; 280 4027.
Музей іграшки
Хоча колекція іграшок почала поповнюватися з 1936 р., а музей мали намір відкрити в 40-х рр. минулого сторіччя, через війни і інші складнощі цю подію довелося відкласти. Таким чином, Музей іграшки в Києві на Кловському узвозі, 8, з’явився лише в 2005 р. До уваги відвідувачів запропоновані більш 10 тис. експонатів, зібраних у 30-80 рр. минулого сторіччя, а також народні вироби та іграшки, вироблені вже у наш час. Тут можна побачити старовинні праски, ляльку-кукурудзу, “залізницю”, конструктор “Кремль”, заводний комбайн, солом’яних бичків, чималу кількість бешкетних пупсів і, звичайно, легендарну ляльку з родини академіка Богомольця. Юні відвідувачки так любили розчісувати волосся останньої, що паричок потріпався і сім’я академіка “подарувала” їй свої локони, втім, мережива на сукню все ті ж французькі. Крім того, особливий інтерес становлять унікальні сирні ляльки із Західної України з нанесеними на них натуральними барвниками. На жаль, не до всіх іграшок можна торкатися, що не завжди благотворно позначається на дитячій психіці.
Вартість квитка : Дорослий – 10 грн, для дітей – 5 грн, екскурсія – 25 грн.
Довідки за тел. (044) 253 5400.
Музей води
Один із найцікавіших музеїв Києва знаходиться в самому центрі на Грушевського, 18, у будівлі першої міської водонапірної вежі, побудованої в період 1872-1876 рр. Цікава манера, в якій представлена експозиція, дозволяє знати про всеосяжну сутність води: вода всюди – під землею, на поверхні, в різних станах. Але найголовніше, експозиція повністю передає кругообіг води в природі. Тут також створені умови для образної подорожі по континентах: ви стаєте свідками того як тануть льодовики, йде дощ, водоспад, вивергається гейзер. Що стосується відвідувачів, то вони через свою дитячу шкідливість можуть “змінити русло річки”, пускати мильні бульбашки і спробувати погладити живу рибку, яка мешкає в тутешніх аквасистеми. Крім того, в Музеї води постійно проводять усілякі заходи і святкування, що робить його ще більш привабливим для гостей столиці.
Робочі дні всі, крім ПН і ВТ
Довідки за тел. (044) 279 5333; 279 8059.
Музей медицини
Зерцало синів Ескулапа було засновано в 1973 р. по вул. Б. Хмельницького, 37, у будівлі колишнього Анатомічного театру, побудованого за проектом знаменитого архітектора Беретті в 1853 р. Експозиція музею, насамперед, сподобається тим, кого цікавлять усі етапи розвитку медицини в Україні з давніх часів і по наші дні. Крім стендів у музеї створені оригінальні інтер’єри з відтвореними фігурами видатних учених і лікарів, що беруть участь у сценах, які інтерпретують найзначніші події в українській медицині. Відвідувачі можуть тут побачити об’ємний комплекс “Медична допомога захисникам Києва (серпень 1941)”, а також багатоплановий діорамний комплекс “У полковому медичному пункті”. У другому залі представлені медичне обладнання та комплект військово-польових хірургічних інструментів XIX ст., Інтер’єри кабінетів професора В.П. Образцова й академіка Д.К. Заболотного.
Вартість квитка : Дорослий – 50 грн, дитячий, студентський – 30 грн (Включена екскурсійна послуга).
Попередні записи на екскурсію – тел. (044) 234 1574.
Аптека-музей
Візит у будівлю першої приватної аптеки Києва 1730 р. по вул. Притиско-Микільській на Подолі, що належала німцю Йоганну Гейтеру, буде цікаво не тільки людям які цікавляться медициною, а й просто небайдужим до глибокої старовини. Зали музею відтворюють обстановку аптек XVIII-XIX ст., а представлені експонати збиралися по всій Україні. Тут зокрема представлені старовинні меблі, завезені із західних регіонів, а оскільки аптекар у ті часи був і фармацевтом, і лікарем, приймальня, магазин і лабораторія представлені в деталях. Є інсталяції, представлені в підвальних приміщеннях: хата знахарки, підвал алхіміка і чернеча келія Києво-Печерської Лаври X ст.
Вартість квитків : Дорослий – 15 грн, студенти, пенсіонери, школярі – 7 грн. вартість фото/ відеозйомки – 10/25 грн.
Довідки за тел. (044) 425 2437.
Як бачите, місць для цікавого проведення часу в Києві, більш ніж достатньо. А якщо врахувати, що музеї мають звичай створюватися, або оновлювати свою експозицію, є ймовірність розширення вашої культурної карти.

Джерело: Мій Київ