У Києві працює унікальний музей історії автомобілів у моделях

30 Січня 2015 12:03
mykyiv.com.ua

mykyiv.com.ua

Експозиція музею історії автомобілів налічує близько 5 тис. моделей серійної і ручної збірки. Ви зможете побачити повну колекцію радянських автомобілів, екіпажі, карети, авто всесвітньо відомих людей, королів і президентів, міський та будівельний транспорт, автомобілі з кінофільмів, спортивні, пожежні, гоночні і багато інших. Музей історії автомобілів знаходиться поруч з Бессарабською площею.

Ініціатива створення належить трьом учасникам київського клубу колекціонерів автомобільних моделей – Валерію Улибушеву, Володимиру Сороколат і Дмитру Альтерману.
Екскурсії проводить Дмитро Альтерман – за сумісництвом заступник голови клубу колекціонерів, людина, закохана в автомобілі і знає історію кожної моделі в подробицях. Колекціонування в нашій країні стало модним у 1970-ті роки. Тоді почали збирати все: марки, монети, коробки від сірників, від цигарок та ін. А мені 30 років тому мама подарувала модель машини, яку придбала за 10 рублів. Саме з цієї машинки і почалася моя колекція. Доводилося іноді навіть обмежувати себе в чомусь заради такого захоплення, – розповідає Дмитро.
Взагалі, в музеї є багато моделей машин з фігурками всередині. Такі експозиції дають більш повну картину масштабності. Наприклад, щоб оцінити різницю між моделями «жука» Фольксвагена або роллс-ройс, химерних моделей авто Бетмена або Джеймса Бонда.
Тут можна побачити автомобілі світових знаменитостей (рожевий Кадилак Елвіса Преслі, папамобіль Папи Римського Іоанна Павла II), лімузини королів і президентів (Руссо-Балт Царя Миколи II, Лінкольн Кеннеді, ЗіС Сталіна, Мерседес Гітлера), автомобілі з кінофільмів (Місце зустрічі змінити не можна, Операція И, Діамантова рука, Назад у Майбутнє, Хресний батько), серію автомобілів Бетмена, Джеймса Бонда і навіть автомобіль Дракули у вигляді труни.
Музей має два зали – у першому представлені моделі в масштабі 1:18 й 1: 24, у другому – 1:43, усього в музеї 45 стендів у яких знаходиться більше 5 тис. моделей машинок.
Велика колекція вітчизняних автомобілів – повна лінійка Жигулів, Волг і Чайок, машини Олімпіади-80, радіо- локаційні станції, стартові ракетні установки, машини випускалися на київському заводі Арсенал, урядові ЗІЛи, машини КДБ.
Унікальні експонати – запорожець-лімузин, автомобіль у вигляді лебедя зроблений на замовлення багатого підприємця з Калькутти, танк із міді ручної роботи, який важить 10 кг, і багато іншого. Поряд із багатьма машинами – фігурки людей того само масштабу, що робить експонати ще реальнішими.
Окремий стенд присвячений машинам із кінофільмів. Авто Джеймса Бонда – майже з усіх серій, бетмобілі , авто дока з Назад у майбутнє, транспорт радянських героїв – Гліба Жеглова та Володі Шарапова з фільму “Місце зустрічі змінити не можна”, кадилак 1963 року, належить персонажу Аль Пачіно з “Людини зі шрамом”, автомобіль графа Дракули у вигляді труни і машина мисливців за привидами.
За словами засновників музею, дві третини наявних екземплярів уже не виробляються. Щодо цінності експонатів, то жодна страхова компанія не береться застрахувати музей із його експозицією. Наприклад, ціна моделі, яка супроводжувала спортсменів, які доставляли олімпійський вогонь у 1980 роцi дo Moскви, зараз нa aукціонi дoхoдить дo півтори тисячі доларів, – запевняє Дмитро Aльтeрмaн.

Aдресa музею: Київ, Бульвар Шевченкa, 1-Б.
Режим роботи: 10:00-20:00, вихідний – понеділок.
Вартість входу: 15 грн .

 

Джерело: Мій Київ