“Реконструкція” по-київськи: У руїнах Сінного ринку гинуть безпритульні, а Гостинний двір заростає деревами

12 Березня 2015 10:07
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

У місті руйнуються будівлі, які закрили на реконструкцію

Вчора виповнилося рівно 10 років з того дня, як 66-річну будівлю Сінного ринку (вул. Воровського, 17) закрили на планову реконструкцію. Тоді будівельники демонтували 100% даху, несучі конструкції і перший поверх будівлі, і на цьому реконструкція закінчилася. Зараз напівзруйновану будівлю Сінного ринку (площа – 9 тис. кв. м) більше нагадує декорації для фільму про війну: від шедевра радянської архітектури залишилися тільки стіни, та в кількох місцях з іржавої залізної арматури звисають величезні шматки бетону.

rsn_9518_1__

Ринок. Від Сінного залишилися одні руїни і платний паркувальний майданчик. Фото: О. Яремчук

РОЗРУХА СІННОГО. Поруч із залишками будівлі ринку знаходиться автостоянка для мешканців сусідніх будинків. “Підходити близько до ринку заборонено: минулої зими там насмерть розбився чоловік. Бездомний збирав на руїнах метал і провалився в підвальне приміщення. Так що доводиться за цими руїнами нам доглядати, оскільки іншим до них діла немає”, – каже нам охоронець атостоянки.

За словами віце-президента київської організації Національної спілки архітекторів Георгій Духовичний, будівлю Сінного ринку потрібно було не руйнувати, а перепрофілювати в суспільно-виставковий комплекс. “Там був чудовий зал, робочі приміщення, підземний рівень… Більше того – сама споруда та її залізобетонні склепіння були настільки потужними, що могли простояти століття”, – говорить Духовичний. Тепер же на місці Сінного планують будувати житловий будинок: ділянка була викуплена ще п’ять років тому, сказали нам в КМДА.

rsn_9523_1__

Гостинний двір. Пустує, розвалюється і заростає бур’янами. Фото: А. Яремчук

МОЖУТЬ РЕКОНСТРУЮВАТИ. У незавидному становищі досі знаходиться будівля Гостинного двору. Нагадаємо, влітку минулого року активісти домоглися скасування реконструкція об’єкта. Апеляційний адмінсуд Києва скасував рішення Київради від 26 квітня 2012 року – про передачу “Укрреставрації” в довгострокову оренду цієї будівлі, для проведення її реконструкції під торгово-офісний центр. Коли Двір знову повернули країні, його мали законсервувати, але так цього і не зробили. Зараз Гостинний як і раніше обгороджений парканом, але ні будівельників, ні техніки там немає. А природа починає брати своє: в декількох місцях крізь бетонні плити проросли молоді деревця. “Це тільки початок. Якщо будівлю не законсервувати, вже через кілька років її чекає доля Сінного ринку”, – говорить Духовичний.

“У такому стані Гостинний залишатися не може. На наступному засіданні Київради я поставлю питання про його консервацію та передачу майна у власність міста”, – повідомила “Сегодня” член комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури Тетяна Меліхова.

У ПАТ “Укрреставрація” налаштовані більш оптимістично. “Бажання закінчити реконструкцію Гостинного двору є. Але інвестори вирішили дочекатися рішення касаційної інстанції з приводу оскарження дозволу на початок робіт. Якщо все буде добре, то вже влітку ми продовжимо реконструкцію. А з громадськістю ми узгодимо проект, згідно з яким буде змінено функціональне призначення декількох приміщень. Їх можна буде віддати під музеї і виставкові галереї”, – припустив екс-директор у ПАТ “Укрреставрація” Дмитро Ярич.

Гостинний двір стане музеєм

За словами Олександра Вовченка, члена бюджетної комісії Київради, планів відновити Сінний ринок за рахунок міськбюджету немає. “Земля під ринком належить приватній компанії (ділянку викупили в 2010 році), і спроби повернути її у власність міста виявилися невдалими. У ситуації, коли відновити ринок немає можливості ні юридично, ні фінансово, влада має тільки один інструмент впливу на забудовника – узгодження проекту, його поверховості і зовнішнього вигляду”, – говорить депутат.

“Гостинний двір є держвласністю. Поки його не передали у власність міста, ми можемо тільки обговорювати можливості використання майнового комплексу в майбутньому, і займатися його ремонтом. Поки найвірогіднішим вважається використання Гостиного двору під музей. А вирішувати ці питання можна буде тільки після процедури передачі двору в комвласність”, – пояснив Вовченко.

 

Джерело: Сегодня