У Києві кільком вулицям вирішили повернути колишні назви

5 Березня 2015 13:34
kr-just.at.ua

kr-just.at.ua

Комісія з питань найменувань Київради прийняла рішення щодо перейменування площі Дзержинського на Либідську площу, вул. Металістів – на вул. Михайла Брайчевського, а вулиці Смирнова-Ласточкіна повернуть історичну назву – Вознесенський узвіз. Про це поінформував секретар комісії Київради з питань культури та туризму Павло Бригинець, повідомляє його прес-служба.

“Повернення вулицям історичних назв — це одне з ключових завдань нашого часу. Тим паче, коли йдеться про відмову від назв тоталітарного режиму. Члени комісії погодили всі перейменування беззаперечно. Повернення історичної назви вулиці не потребує громадського обговорення. А питання перейменування площі Дзержинського на Либідську площу, вул. Металістів на вул. Михайла Брайчевського вже пройшли громадські обговорення. Тому відповідні проекти рішення будуть внесені на одне з найближчих засідань Київради на розгляд депутатів”, — повідомив П. Бригинець.
Довідка: площа Дзержинського — площа в Голосіївському районі міста Києва, місцевість Нова Забудова. Розташована між Великою Васильківською вулицею, вулицею Івана Кудрі, бульваром Дружби народів, Залізничним шосе, вулицею Антоновича і Червоноармійським провулком.
Вулиця Металістів — вулиця в Солом′янському районі м. Києва. Пролягає від вулиці Академіка Янгеля до вулиці Вадима Гетьмана.
Вулиця Смирнова-Ласточкіна — вулиця в Шевченківському районі міста Києва, місцевість Кудрявець. Пролягає від вулиці Артема до Глибочицької вулиці, сполучаючи Кудрявець з Подолом. Виникла на давньому шляху від Подолу до Старого Києва. З XVIII століття відома під назвою Вознесенський узвіз — від Вознесенської церкви, розташованої на ньому у 1718–1879 роках. У 1863 році офіційно перейменована на Іларіонівський узвіз. Наприкінці 1920-х років узвіз було названо на честь професійного революціонера Івана Смирнова — з 1928 року ( спочатку названа як вулиця ім. Смірнова), а 1931 році перейменована на узвіз Смирнова. Під час окупації міста у 1941–1943 роках вулиця знову мала назву Вознесенський узвіз. З 1944 року — узвіз Смірнова-Ласточкіна, але назва “узвіз” у практиці не узвичаїлася. Сучасна назва офіційно вживається з 1950-х років.

Джерело: Мій Київ