Дорога столиця: у скільки обходиться життя в Києві

28 Липня 2015 09:22

Продукти подорожчали і виріс рівень безробіття, але стало менше вбивств

Життя в Києві, в порівнянні з минулим роком, суттєво ускладнилося. За даними ГУ статистики, зросли ціни не тільки на продукти харчування: подорожчання торкнулося практично всіх сфер життя. Крім того, за півроку в столиці стало більше злочинів, а зростання народжуваності припинилось.

ЇЖА І РОЗВАГИ. “Я боюся ходити в магазин: беру з собою всю пенсію, а виходжу з практично порожньою сумкою! Життя подорожчало в рази”, – скаржиться пенсіонерка Олена Вовокотруб. В ГУ статистики підтверджують: за перше півріччя цього року ціни зросли практично на всі основні види продуктів. Найбільше на фрукти, овочі, рослинне масло (див. Графіку).

.jpg_101

Причини, як кажуть експерти, очевидні: падіння курсу гривні майже в три рази (максимальне припало якраз на кінець зими-початок весни) і подорожчання палива. “У тому, що все дорожчає, немає нічого дивного: інфляція в країні, за підсумками року, може скласти 60%! Якщо говорити про ціни у сфері послуг і розваг, то вони ростуть з кількох причин. Зросли витрати на транспорт, оплату компослуг. Крім того, працівникам потрібно платити зарплати, а в комерційному секторі вони трохи підвищуються. Хоча паралельно подекуди відбуваються скорочення персоналу”, – говорить економіст Андрій Блінов.

Зростання зарплат підтверджує і статистика: у порівнянні з минулим роком, середня зарплата в столиці зросла більше, ніж на 1 тис. грн – до 6,3 тис. грн. Але при цьому і рівень безробіття став вищим в 1,5 рази.

ЕКОНОМІЯ. Згідно з проведеними в цьому році соцдосліджень, 80% киян зізналися, що відчули на собі вплив кризи. Вихід жителі столиці шукають в додзаробітках і в економії – насамперед на відпочинку і дорогих покупках. “Раніше могли дозволити собі поїхати в Туреччину всією сім’єю, а цього року відпочивали на морі в рідних краях – Одесі”, – зізнається мешканка Оболоні Ірина Малишко.

Шукають кияни порятунок і в субсидіях на оплату ЖКГ: якщо в січні-травні 2014 субсидії були призначені 24 тис. сімей, то за такий же період цього року – майже 43 тис. А загальна сума допомоги в 2015 році збільшена у 3 рази.

Менше вбивств. Кількість злочинів в столиці в 2015 році трохи збільшилася, але стало менше “важких”: вбивств і зґвалтувань. Крім того, якщо в першому півріччі 2014 через злочини у столиці загинули 505 осіб, то цього року – 263 людини. А ось красти і грабувати стали частіше. Трохи змінилася і демографічна ситуація: у першій половині 2015 народилося майже стільки ж діток, як і за аналогічний період минулого. Але якщо в останні роки в Києві постійно зберігалася тенденція до збільшення народжуваності, то зараз її немає.

 

Джерело: Сегодня