Покатушки у Києві: де у столиці покататися на велосипеді та роликах

9 Червня 2016 18:28

Літо – час здмухувати пил з велосипедів, витягувати із темних скринь ролики,  та розганяти застиглу у череслах, упродовж тривалої зими, кров.  AutoTravel.ua розповідає про найкращі місця в столиці України, де можна покататися на велосипеді, роликах

На велосипеді

У Києві є декілька парків, де катання на велосипеді приносить справжнє задоволення. Усе, що необхідно для такого виду активного і здорового відпочинку  – “залізний кінь”, вільний час, 1,5-2 літра води та бажання подорожувати і досліджувати нові цікаві місця. Нагадування про воду зовсім не зайве, адже після кількох годин катання, наприклад, в глибині парку Дружби Народів, вам обов’язково захочеться пити, а до найближчої крамнички буде далеченько.

Парк Дружби Народів

Адреса: Московський міст

Фото: Alexxey

Парк розташований на острові Муромець у Деснянському районі Києва. Там також знаходиться меморіальний сад, місце для дітей, пляжі і багато можливостей для занять спортом. Але найцікавіше просто крутити педалі уздовж добре вкатаних ґрунтових доріх, стежок, луків, вкритих різнотрав’ям, перетинати містки та милуватися річковими меандрами та старицями. Насамкінець, діставшись до дамби у північній частині острова Муромець, можна спробувати відкрити купальний сезон. Але це уже на свій власний страх та ризик.

Якщо ви не часто катаєтеся на велосипеді, не затримуйтеся до темряви, не маючи досвіду нічного катання, на острові можна трішки блуканути.

Голосіївський ліс

Адреса: станції метро “Голосіївська”, “Виставковий центр”, “Іподром”

Фото: pryroda.in.ua

Голосіївський ліс – величезний лісовий масив на півдні Києва. У лісі є безліч доріг та стежок, крім того, він межує з Голосіївським парком, ВДНГ і Музеїм національної архітектури та побуту під відкритим небом у Пирогові, де, до речі, можна нелише покататися, але й помилуватися традиційними українськими хатами та дерев’яними храмами з різних регіонів країни.

Тут є декілька струмків, які утворюють три групи озер: Оріхуватські, Китаївські і Дідорівські. У лісі багато ярів і низин, тож їдьте обережно, якщо ви не екстремал.

Труханів острів

Фото: Kamelot / Wikipedia.org

Якщо бажаєте опинитися в досить безлюдному і тихому місці, то варто відійти подалі від пішохідного Паркового мосту, вглиб Труханового острова. Від Паркового мосту і аж до Московського веде гарна асфальтована дорога, на якій, проте, слід бути обережними – там часто пролітають автомобілі. Якщо бажаєте єднання з природою та чистого повітря, звертайте на стежки і дороги, котрі ведуть убік від центральної.

Крім того, з Труханового острова можна продовжити велосипедну мандрівку по Парку Дружби Народів, для цього, всього-навсього, потрібно проїхатися під Московським мостом.

Лиса гора

Адреса: станція метро “Видубичі”

Фото: Островський Олександр / Wikipedia.org

Одне з найпопулярніших місць серед любителів моторошної містики. Це дике місце називають “місцем сили”. Існує велика кількість легенд, пов’язаних з Лисою горою, від яких волосся стає дибки. Але якщо ви любите кататися на гірських велосипедах або просто вниз з гірки, не бійтеся. Хіба що ви плануєте робити це вночі, у повню і з метою зустріти чарівну відьму (або відьмака) на швидкісній мітлі.

Лисих гір у Києві є декілька, ми ж радимо покататися по найзагадковішій з них – вона знаходиться неподалік від станції метро “Видубичі”. На вершині гори можна знайти залишки кам’яних фортечних укріплень, а також місця для панорамного огляду Києва.

Пуща-Водиця

Фото: Хміль Юрій / Wikipedia.org

Найбільший лісовий масив у Києві має площу у десятків квадратних кілометрів і, на відміну від Голосіївського лісу, є справжнім диким лісом. Лише з одного боку він межує з міським будівлями. Це місце було дуже популярним серед радянських лідерів, оскільки воно має унікальний, цілющий клімат і різноманітні озера.

У Пущу-Водицю від станції метро “Контрактова площа”  ходить трамвай №12, як відомо, велосипед в трамваї можна перевозити безкоштовно, головне, щоб він був чистим і не забруднював речі та одяг інших пасажирів та салон трамвая.

На роликах

Якщо катання на велосипеді не особливо потребує гарного рівненького асфальту, то для катання на роликах він просто необхідний. Саме тому найкращі місця для катання – міські парки.

Маріїнський парк

Адреса: ст. м. “Хрещатик” або “Арсенальна”

Фото: Avrora

Маріїнський парк – тихе і затишне місце в самому серці Києва – популярний серед ролерів будь-якого віку. Це одне з найкращих місць для катання просто неба – хороший асфальт, велика територія. Найпопулярніші місця – алея вздовж стадіону “Динамо” і майданчик перед літнім театром (“Ракушка”). Ввечері парк гарно освітлений, тому можна кататися до ночі.

Тут є точки прокату роликових ковзанів, але ролики там не надто якісні, тому краще приходити зі своїми.

ВДНГ

Адреса: ст. м. “Виставковий центр”

Фото: interesniy-kiev.livejournal.com

Експоцентр України (ВДНГ) – одне з найстаріших місць для катання на роликах. Проте асфальт там, переважно, поганий і нерівний, багато тріщин. Ролери катаються біля фонтанів, а біля другого і восьмого корпусів навіть є слаломна розмітка. Влітку на території ВДНГ працює прокат роликових ковзанів та велосипедів.

Парк Політехнічного інституту

Адреса: ст. м. “Політехнічний інститут”

Фото: mapia.ua

Алея на вул. Політехнічній – популярне місце катання на роликах у Києві. Це пішохідно-роллерська зона з хорошим асфальтом протяжністю близько 1 км з невеликими підйомами та спусками. Влітку тут працює прокат роликових ковзанів.

Парк “Перемога”

Адреса: ст. м. “Дарниця”

Фото: mapia.ua

“Перемога” – величезний сосновий парк на Лівому березі Києва. Тут дуже багато алей, доріжок, спусків і сходинок – все, що потрібно для катання. Улюблене місце ролерів, скейтерів та bmx-рів – майданчик біля Кургану Безсмертя на головній алеї парку. У самому парку можна кататися по вузьких доріжках – там хороший асфальт і є розмітка для конусів.