Де рятуватися в Києві від спеки? Всі в Ботсад!

10 Липня 2016 10:12

Де рятуватися в Києві від спеки? Всі в Ботсад!

Київ унікальне місто. Місто, яке має дивовижно гарну річку, острови, які вистояли перед катком цивілізації. Місто, де є місця, (в самому центрі!), де можна заховатися від усього міського гамору і відчути себе мало не робінзоном Крузо. Два ботанічні сади чудові не лише, коли квітнуть магнолії, бузок чи азалії. Там гарно в будь-яку пору року, а в літню спеку там завжди можна знайти лавку у затінку.

Великий Ботсад

Офіційно він називається – Національний  ботанічний сад  ім. М.М.Гришка НАН України.  Принаймні три колекції – троянд, бузку та півоній становлять національне надбання України. Парк дуже великий. Його можна обійти за один раз, але радимо скористатися картою-схемою, і обрати місце куди піти – розарій чи таки Далекий Схід. А може Крим? На схилах Дніпра науковцям ще у 1950 році вдалося відтворити природу півострова, висадивши рідкісні та ендемічні види рослин.

У цю пору найпривабливішим є розарій. Він найбільший в Україні. Про красу троянд написано чимало. Але сад троянд це місце, яке марно описувати. Його треба бачити. Посидіти на березі занедбаного ставка, відчути настояні спекою аромати понад 150  видів і сортів троянд.

Або погуляти в  топіарному садку. Він невеличкий, але від цього не менш цікавий. Можна чесно побродити  звивистими стежинками зеленого лабіринту, а коли відчуєте легкий напад паніки, то на “свободу” легко вибратися скориставшись  перелазами  у щільних кущах, які хтось завбачливо залишив відкритими.

А ще у саду виділена ділянка для “саду ароматів” – клумби засаджені лавандою, м’ятою, мелісою різним різнотрав’ям. І все це квітне, буяє, приваблює сотні джмелів, від яких повітря наче вібрує.

У ботсаду є й свої альпійські луки, де за загородженими стрічкою грядками ростуть якісь, мабуть цінні з точки зору ботаніки але на вигляд неофіта миршаві кущики. А серед десятків стежинок, які розбігаються від головних алей можна натрапити на грядки, де рожевим квітне полуниця та достигли суниці.

Оранжереї ботсаду, у тридцятиградусну спеку не найкраще місце для прогулянок.  Але взимку – у січні-лютому це місце обов’язкове для відвідин – тут  зібрана чудова колекція азалій та камелій. Як стверджують науковці ботсаду – друга в Європі за кількістю видів та сортів.

У батсаду завжди багато людей, але завдяки величезній території тут рідко коли можна помітити натовпи (за винятком часу цвітіння бузку, коли ботсад перетворюється  на місце  для обов’язкового паломництва киян і туристів). І навіть дитячий майданчик, який розташований неподалік головного входу відрізняється від подібних у парках і скверах – звідси відкривається неймовірний краєвид на лівий берег.  А ще є кілька дерев на які легко і безпечно можна вилізти, щоб у батьків не тьохнуло серце за малечу.

Ви не знайдете в ботсаду якихось особливих розваг, тут навіть каву чи воду купити проблема, бо МАФики розміщені лише біля входу та на головній алеї поблизу Іонівського монастиря.

Плюси: доступна ціна – 30 гривень для дорослих та 10 гривень для дітей дошкільного віку, безплатно для пенсіонерів та дітей. Величезна зелена територія, де легко забути, що знаходишся посеред мегаполісу, про який нагадує лише гул літаків. До слова, на офіційному сайті батсаду однією із 10 причин відвідати Ботсад, вказано можливіть побути в тиші.

Мінуси: відсутність усіляких розваг та кав’ярень. Але ж ми вже все це зазначили у “плюсах” Ботсаду…

Університетський ботсад

Ботанічний сад імені акад. О.В. Фоміна  Київського національного університету імені Тараса Шевченка, або ж відомий в народі “Університетський ботсад”  заснований в 1839 році. Він є одним із найстаріших ботанічних закладів України. Окрім закритої частини вхід у сад вільний.

Територія ботсаду не дуже велика, і його звивисті стежинки та алейки відомі чи не кожному киянину. У квітні сюди обов’язково приходять помилуватися магноліями. Ботсад має унікальний мікроклімат і в літню спеку тут завжди прохолодніше.

Вранці у батсаду часто можна натрапити на людей різного віку, що займаються йогою чи бойовими мистецтвами. Увечері сюди йдуть гуляти кияни після роботи. У ботсаду дуже багато лавок, тож місце для себе можуть знайти, мами із дітьми в колясках, компанії пенсіонерів чи закохані парочки.

Дуже приємно посидіти біля відремонтованого фонтану. Або просто побродити дрімучими алеями. У нижній частині ботсаду розміщено гарний дитячий майданчик, де завжди повно дітвори.

Плюси: зручне розташування.  Безплатний вхід на більшу частину території. Відсутність усіляких спокус пов’язаних із витратою коштів – тут нема платних атракціонів, а усілякі кава-вода-морозиво-ятки розташовані лише біля входу. Чистий туалет

Мінуси: важко знайти мінуси в ботсаду, коли націлений сховатися від спеки і відпочити від шуму і гаму міста.

Джерело:  vechirniykiev.com.ua