Фотопроект американця Йосипа Сивенького про потребу реінтеграції поранених солдатів покажуть в Музеї Шевченка

12 Липня 2016 14:05

У вівторок, 12 липня 2016 року, о 18:00 у Національному музеї Тараса Шевченка відкриється фотовиставка «Рани». Американський фотограф українського походження Йосип Сивенький презентує свій фотодокументальний проект, над яким він працює з 2014 року.
Проект «Рани» показує українських солдатів, яких було тяжко поранено під час Євромайдану та АТО. У когось обгоріло все тіло, багато хто страждає від нестерпного болю, хтось не може ходити, а хтось втратив руку чи ногу. Є такі, що страждають на посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) чи стали залежними від знеболюючих препаратів. Всіх їх об’єднує дві речі: біль – сильний фізичний чи емоційний біль, – а також складне завдання адаптуватися до нового життя після поранення.

Проект спрямований на те, щоб проінформувати українців про масштабне завдання реінтеграції поранених солдатів та активістів Євромайдану в нормальне життя і поставити до обговорення такі питання, як: необхідність довгострокової програми медичного обслуговування, пенсійне забезпечення, курси фізичної терапії, лікування ПТСР, перепідготовка та майбутня зайнятість, брак в Україні необхідної інфраструктури для людей з обмеженими можливостями.

Проект реалізується завдяки гранту, наданому Програмою академічних обмінів імені Фулбрайта на 2014-2016 р.

Виставка триватиме до 26 липня в атріумі Музею Тараса Шевченка (бул. Тараса Шевченка, 12). Музей працює з 10:00 до 17:30 щодня, крім понеділка.

Йосип Сивенький (нар. 1978) – американський фотограф українського походження, який спеціалізується на репортажній, портретній та новинній фотографії. У 2003 р., через рік після закінчення університету в Нью-Йорку (School of Visual Arts), Йосип приїхав до України як стипендіат Програми студентських обмінів імені Фулбрайта. Зараз він реалізує проект як стипендіат Програми академічних обмінів імені Фулбрайта у 2014-2016 р. У 2014 р. Йосип отримав грант за програмою Юджина Сміта, що підтримує гуманістичні цінності в документальній фотографії.

Його фотографії були представлені у різних галереях та музеях, зокрема: Musée de l’Elysée в Лозанні (Швейцарія), Les Rencontres d’Arles в Арлі (Франція), в США – George Eastman House в Рочестері, Будівлі Сенату США Richard B. Russell Senate Building у Вашингтоні, в приміщенні ООН у Нью-Йорку. Йосип працював як фотокореспондент у країнах Східної Європи і Центральної Азії, в Африці, на Близькому Сході та в Північній Америці для: Bloomberg Businessweek, Conde Nast Portfolio, Forbes, GQ, Newsweek, The New Yorker, Stern, Time, The New York Times, The New York Times Sunday Magazine

Джерело:  prostir.museum