Художник із Прикарпаття пише незвичайні ікони

7 листопадаа 2016 15:10

"Берегиня з дитям" дошка, левкас, темпера 55х45

«Берегиня з дитям». Дошка, левкас, темпера 55х45

Молодий художник із Прикарпаття Михайло Тимчук створює живопис сповнений філософсько-художніми образами. У його творах спостерігаються запаморочливі барви у поєднанні з музичним пульсуванням. Переконатися в цьому можна було у квітні цього року під час його виставки у київському арт-просторі «SKLO», що мала назву «Птахи». Мало хто знає, що окрім пейзажів та натюрмортів Михало Тимчук пише ще й незвичайні ікони Святих. Його сакральне мистецтва змушує задуматися над життям, куди ми поспішаємо та чого прагнемо. ArtsLooker дізнався у митця як йому вдається створювати ці дивовижні образи святих та що означають дерева на його іконах.

"Воскресіння Христа" дошка, левкас, темпера

«Воскресіння Христа». Дошка, левкас, темпера

Мій спосіб відтворення сакрального — це декор, з якого прорізаються лики. Часто думаю про те, що кожна людина впродовж життя завжди повертається до Бога, навіть не зважаючи, що є люди, які не вірять у саму присутність його. Сакральне мовлення як листування до Бога є згадкою про нього. Варто завжди залишати в серці місце для любові, віри і надії. Без цього і немає сенсу життя, бо як би не було банально, але всі ми помремо. А що потім? Зараз багато митців створюють сучасні інформативні твори мистецтва, які відтворюють сьогодення, війни, насильства, спотворення і рідко залишають моменти відтворення душі. Бо гадають, що це не актуально. Але поранений звір завжди біжить туди, де може віднайти надію на життя.

"Годувальниця". Дошка, левкас, темпера

«Годувальниця». Дошка, левкас, темпера

Я з дитинства любив малювати сакральні речі, любив молитись у полі, писати листи Богові. Тому зараз мої листи до Бога — то сакральні образи. Улюблене листування — то Благовіщення як зародження нового життя, материнства і надії. Коли мене питають, чи це ікона, то я кажу, що то є згадка про Господа. Я не хочу, щоб люди створювали культ поклоніння із моїх сакральних робіт.  Мистецтво має нести інформацію. Кожен художник знаходить свій інформаційний шлях, я пишу ікони, згадуючи не про фізичне, а більш про духовне. Згадую про Всемогутнього.

"Покрова з дитям". Дошка, левкас, темпера

«Покрова з дитям». Дошка, левкас, темпера

Дуже люблю декоративне мистецтво, бо власне з нього зародилось мистецтво у всіх своїх проявах. Тому часто повертаюсь саме до нього як до основи своєї стилізації. Хочеться творити образи, які просто будуть виходити із декору.

"Благовіщення". Дошка, левкас, темпера, позолота

«Благовіщення». Дошка, левкас, темпера, позолота

Дерева в моєму мистецтві — то є життя, зародження, весь світ. Тому створюю крону дерева у вигляді кола як символ світу і життя.

img_4397

«Годувальниця». Дошка, левкас, темпера

"Благовіщення". Дошка, левкас, темпера, позолота

«Благовіщення». Дошка, левкас, темпера, позолота

Кожна людина має своє відчуття Бога і мистецтва, тож думки, напевно, різні з приводу моїх сакральних творів. Але є ті, яким мої образи близькі і це мене тішить. На замовлення пишу рідко, тому що у більшості хочуть копій, даремна витрата часу. Я митець, який прагне створювати свої образи, не копіюючи інших митців.

"Материнство". Дошка, левкас, темпера

«Материнство». Дошка, левкас, темпера

Фрагмент ікони "Благовіщення". Дошка, левкас, темпера, позолота

Фрагмент ікони «Благовіщення». Дошка, левкас, темпера, позолота

Думаю, що було б гарно створити храм в декорі, з якого промовлять лиця святих. Хоча моє листування влаштовує мене і на цьому етапі.