Сьогодні прадавнє Свято відновлення рівноваги

23 Квітня 2014 09:48

cheremha

23 квітня у дохристиянські часи наші предки відзначали два свята жіноче і чоловіче. Жіноче або точніше кажучи дівоче свято називалося на честь Лелі, дочки Богині кохання Лади – Лельником.

Вшановуючи Лелю і Ладу дівчата виконували обряд Ладування і при цьому співали пісні Ладовиці. Суть обряду полягала в упорядкуванні хаосу, встановлення рівноваги, як у природі, так і в душі.

Чоловіки ж 23 квітня вшановували батька всіх Богів Ярила та Овсеня, покровителя бджіл і коней. Цього дня до схід сонця умивалися росою, обходили ниву з хлібом та палили вогнища, що символізувало відкриття небесних воріт та появу різнотрав’я. А потім у жертву Богам приносили півня, споживаючи його у полі без жінок.

Християни 23 квітня вшановують мученика Терентія, про якого у народі говорили, що «Терешко дороги сушить». Також цього дня спостерігали за сходом Сонця. Якщо зійде червоне у туманному серпанку – рік буде врожайний, а якщо викотиться, як  на долоні – доведеться пересівати озимину.

Також 23 квітня за церковним календарем вшановують мучеників Олександра, Максима, Федора та інших 33-х, мучеників Якова пресвітера та Григорія – патріарха Константинопольського.

Іменинниками 23 квітня є Терентій, Яків, Олександр, Максим, Григорій.

23 квітня святкують Всеукраїнський день психолога та Всесвітній день книги і авторського права.

Традиція святкування Дня книжки народилася у Каталонії, де 23 квітня на День Юрія традиційно дарували троянду за кожну куплену книжку. Сьогодні Всесвітній день книжки святкують у 190 країнах світу.

Події 23 квітня у Києві:

1185 — незважаючи на затемнення сонця, князь новгород-сіверський Ігор разом з братом Всеволодом виступив у похід проти половців.

1913 – відзначали День повітряного флоту та збиралися пожертви на підняття аеростату.

1921 – щоб поліпшити житлові умови робітників, вирішено організувати 100 „робітничих будинків” для металістів, друкарів та залізничників, а також працівників великих державних фабрик і заводів. Будинки передавалися на утримання підприємств, робітники яких вселялися в „робітничі будинки”.

1946 — народився Анатолій Бишовець — український футболіст і тренер. Нападник, всю кар’єру провів у київському «Динамо». Один з найкращих нападників Радянського Союзу кін. 1960-х—поч. 1970-х років.

1959 — створено Спілку журналістів України.

1966 – відкрилася театр-студія Київського інституту театрального мистецтва імені Карпенка-Карого.

1975 — відкрився Музей книги та друкарства України (до липня 2000 р. — Державний музей книги і друкарства України; заснований 1972 року).

Джерело: Рідний Київ