Справа не в культурі та економії? Арку “дружби народів” не зносять, бо вона тримає схили від зсуву

26 Квітня 2024 14:58

Київська міська державна адміністрація (КМДА) офіційно оголосила, що не буде демонтувати Арку свободи українського народу (раніше — Арка дружби народів) у Києві, повідомляє Комерсант український.

Про це повідомили у Департаменті  культури КМДА, попри те, що Міністерство культури нещодавно заявило про неминучість декомунізації печерських схилів.

Натомість у КМДА кілька днів подумали і заявили, що Арка давно стала візитівок міста, а її сенси необхідно просто  переосмислили і пообіцяли киянам концепцію практичного оформлення простору.

Натомість співрозмовник Комерсант український з іншого профільного Департаменту КМДА, відповідального за містобудування та архітектуру, назвав зовсім іншу причину відмови від демонтажу  скандальної арки.

Все набагато простіше – насправді ця архітектурна конструкція з самого початку виконувала кілька задач. З одного боку – ідеологічний памʼятник радянського періоду, якщо дивитися очима туриста чи перехожого. З іншого –  під Аркою складна підземна конструкція, яку не бачать кияни, і які зміцнює, як бутербродна шпажка, пагорб Хрещатого парку. Завжди є ризики, що він може опинитися у Дніпрі. У землі знаходиться кілька важливих несучих конструкцій, які збалансовуються вагою Арки нагорі. Все логічно,

– зазначив співрозмовник Комерсант український

Очевидно, що цією інформацією давно володіє мер міста Віталій Кличко.

Саме з цим причин Міністерство культури часів Олександра Ткаченка також весь час відкидало ідею демонтажу Арки, яка насправді з самого початку (відкрита 1982 року) складалася   із самої арки, монумента під нею та підземної конструкції.

«Нинішній Мінкульт просто не заглиблювався у технічну частину питання й видав емоційну заяву. Емоції взяли гору. Суспільство підтримало. Мер міста розумів, що Арку точно неможна зносити. Тим паче, що до (і без того навантаженого архітектурними спорудам) пагорбу приєднується частина скляного пішохідного моста  імені нього, де завжди буває багато людей. Підтримую рішення не зносити Арку. Не розумію чому відразу не пояснюють людям, що знесення таких архітектурних споруд, як Арка чи Батьківщина – мати, які  виконують на пагорбах функції укріплення завдяки підземним конструкціям, дуже ризиковано.. Це монументальні роботи. Цілі науково-дослідні інститути працювали над їх реалізацією. Є багато важливих технічних нюансів, з яким потрібно рахуватися», – резюмував співрозмовник К.

Натомість у КМДА пояснюють, що не зносять Арку, бо економлять значні бюджетні гроші в умовах воєнного стану

Там наголошують, що під час воєнного стану Київ насамперед спрямовує фінанси на допомогу ЗСУ, безперебійне функціонування бюджетної сфери та забезпечення життєво важливих потреб жителів столиці.

Нагадаємо, раніше Директорка департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова також підтверджувала , що знесення Арки може бути небезпечним, оскільки ця конструкція утворює підпірну стіну, щоб запобігти зсуву.