Онкохворі кияни не мають змоги отримати ліки

2 Жовтня 2014 16:39

moemisto.com.ua

moemisto.com.ua

Міністерство охорони здоров’я вчасно не забезпечило належного фінансування та проведення тендерів на закупівлю необхідних препаратів
На сьогодні у столиці відсутні ліки, якими держава має безкоштовно забезпечувати людей, хворих на важкі недуги.

Про це заявив заступник голови КМДА Михайло Радуцький, повідомляє сайт мерії.

“Через те, що Міністерство охорони здоров’я вчасно не забезпечило належного фінансування та проведення тендерів на закупівлю необхідних препаратів, Київ, як й уся Україна, опинився у критичній ситуації: ліки, які місто має видавати важкохворим громадянам, держава нам просто не надала”, – сказав чиновник.

Йдеться про хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання, гемофілію та гепатит.

За словами Радуцького, загалом столиця недоотримала від держави ліків на суму 130 мільйонів гривень.

Крім того, місто не отримало імуносупресорів (засоби, здатні пригнічувати імунні реакції) на суму в 2,3 мільйона гривень.

Водночас Радуцький зазначив, що через дефіцит столичного бюджету місто не може впоратися з цими проблемами.

Він додав, що проблему можна вирішити, якщо дозволити Києву самостійно проводити тендери щодо закупівлі необхідних препаратів.

“Тоді столичний Департамент охорони здоров’я зміг би самостійно у найкоротші терміни провести тендер на закупівлю необхідних препаратів та забезпечити ними важкохворих киян”, – наголосив він.

Радуцький додав, що столичний Департамент охорони здоров’я вже підготував і направив звернення до Генпрокуратури з вимогою зобов’язати Мінздоров’я виконувати свої функціональні обов’язки.

Як відомо, 24 вересня кілька десятків активістів і родичів тяжкохворих пацієнтів вимагали від уряду негайно закупити за бюджетними програмами ліки для хворих на ВІЛ/СНІД, онкологію і гемофілію.

Як повідомляє Радіо “Свобода”, за словами батьків важкохворих дітей, цього року вони взагалі не отримали ліків, якими їх має забезпечувати держава безкоштовно. Усі препарати люди змушені купувати власним коштом. Але основна проблема в тому, що ліків в Україні взагалі немає, бо у 2014 році МОЗ не провів відповідні тендери.

Джерело: Моє місто