Уряд компенсував лише 22% коштів на проїзд пільговиків – КМДА

22 Грудня 2014 10:00

socportal.info

socportal.info

Київ отримав лише 22% від реальної потреби міста державної субвенції на компенсацію пільгового проїзду.

Про це заяви директор Департаменту фінансів Володимир Репік, повідомляє сайт КМДА.

Він пояснив, що реальна потреба Києва в держсубвенції на компенсацію проїзду пільговиків складає 587,6 мільйона гривень, тоді як планові призначення уряду в 2014 році становлять лише 130 мільйонів (22% від необхідної суми).

“Держава, надавши пільги 36 категоріям громадян, компенсує ці пільги органам місцевого самоврядування в кращому випадку на рівні ¼ від розрахункової потреби. У 2014 році для КП “Київпастранс” при запиті на компенсацію в 587,6 мільйонів гривень планові призначення становлять 130 мільйонів гривень”, – сказав чиновник.

Він додав, що н а даний час планові зобов’язання бюджету 2014 року і уряд, і місто виконали.

“Водночас вічне питання “Яким чином покривати дефіцит коштів для підприємств комунального транспорту?” залишається відкритим. У Києві, який є транспортним вузлом для всієї України, і де фактично всі громадяни можуть реалізувати право на пільговий проїзд, ця проблема ще більше загострюється”, – сказав Репік.

“У контексті бюджетування на 2015 рік важливо мати не тільки ресурсну оцінку питання пільг, але й позицію Міністерства праці і соціальної політики, як регулювати цей дисбаланс. Поки така позиція не оприлюднена”, – резюмував столичний чиновник.

Як відомо, 18 грудня на вулиці міста не вийшов жоден з 214 столичних трамваїв. Так київські транспортники продовжують акцію протесту у зв’язку з заборгованістю по зарплаті.

Через страйк трамваїв у Києві виникли затори. Трафік був перевантажений, деякі маршрутки проходили повз черги пасажирів, не зупиняючись – і багато людей були змушені іти до метро пішки.

Вранці 17 грудня сотня співробітників “Київпастрансу” перекрили рух по вулиці Грушевського з вимогою виплати заробітної плати.

18 грудня КП “Київпастранс” заявив, що почав погашення боргів з заробітної плати працівникам підприємства, віддати людям зароблене обіцяють до 29 грудня.

Мер Києва Віталій Кличко звинуватив Кабмін у страйку транспортників.

При цьому у Мінфіні спростували заяву Кличка, що у страйку транспортників винен Кабмін, який не компенсував “Київпастрансу” кошти за перевезення пільговиків.

“Держава в повному обсязі виконує взяті нею зобов’язання щодо перерахування субвенції”, – запевнили у Мінфіні ідодали, що Києву виділили понаднормово 8,7 мільйона гривень для виплати зарплат працівникам КП “Київпастранс”.