У столиці відкриється виставка, присвячена українським казкам

2 Березня 2015 11:06
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

14 березня в Києві відкриється виставка, присвячена українським казкам.

На честь відкриття проекту “Було мовляв, не було” організатори влаштовують безкоштовні майстер-класи, лялькові вистави за участю зірок і пропонують дітям розмалювати найбільшу казкову розмальовку в Україні.

“Було мовляв, не було” – соціально-освітній проект, який покликаний відродити у наймолодшої аудиторії інтерес до традиційної української казки, розповісти її історію і показати багату різноманітність героїв.

ps_0

“Ми назвали виставку “Було, де не було”, адже цими словами починаються багато українських казок, – каже організатор проекту Наталія Кравець. – Наша головна мета – зробити українських героїв цікавими для малюків, розповісти про їх походження, як вони змінювалися з часом, наприклад, як головний “злодій”, змій, перетворився на мачуху. Для цього разом з фольклористами ми склали кілька освітніх стендів і яскравих інфографік. Ще одна наша мета – зібрати дитячі українські книжки для інтернатів на сході України. Виставка в “Домосфері” та її відкриття із самими різними активностями будуть безкоштовними для відвідування. Але ми просимо всіх небайдужих киян принести з собою українську книжку, яку вони готові подарувати дітям зі сходу. Таким чином, через красиву книгу, через яскраві ілюстрації, а не шляхом нав’язування і примусу, ми хочемо прищеплювати любов до всього українського”.

Головна частина експозиції – двометрові українські казки з паперу, які зробила студія Лесі Патоки. Кожна казка складається з понад 5 тисяч деталей.

“Над казками для “Було де не було” 7 майстрів нашої студії працювали понад 10 годин щодня впродовж двох місяців без вихідних, – зізнається Леся Патока. – У загальній складності для “Котигорошка”, “Пана Коцького”, “Івасика-Телесика”, “Колоска” і “Кривенької Качечки” нам знадобилося 200 квадратних метрів картону. У роботі ми використовували ножиці п’яти конфігурацій, скальпелі, різаки, шило, лінійки, фігурний і звичайний степлери, клей, двосторонній скотч і клей-олівець. Кількість деталей вимірюється тисячами, один тільки “Пан Коцький” складається з 600 частин. Загальна вага паперових казок близько 15 кілограм, але зусилля, які в них вкладені, – непідйомні”.

ps_2

З десяти героїв найбільшим став Півник Голосиста Шийка (більше 1 м у висоту), найменшим – веселий черв’ячок (2 см). Найскладнішою з паперових казок стала “Котигорошко”, вона складається з трьох частин і понад 7 тисяч деталей. Спробувати змайструвати свого паперового казкового героя можна буде на відкритті виставки 14 березня, на майстер-класі Лесі Патоки. Також в цей день діти зможуть виліпити казкових персонажів з тіста, зробити їх з фетру, намалювати на пряниках, нарізати з колажів, а також взяти участь у створенні Великої казкової розмальовки (15 кв. м) від ілюстратора Ольги Дегтярьової.

Крім цього, до відкриття виставки долучилися Київський муніципальний театр ляльок і українські зірки. Відразу дві зіркові трупи візьмуть участь у ляльковій виставі “Котик та Півник”. Ще один спектакль покажуть актори театру ляльок.

“Ми з радістю відгукнулися на пропозицію долучитися до проекту “Було, де не було”, – каже режисер Київського муніципального академічного театру ляльок Михайло Урицький. – Зізнаюся, в нашому репертуарі багато народних українських казок, але ставимо ми їх нечасто. Ідея популяризувати українську казку дуже нам близька. Зараз як ніколи важливо піднімати національну ідею в очах маленьких українців, виховувати в них любов до своєї історії, своєї країни. Ми спробуємо зробити це через казку”.

ps_3

Виставка “Було, де не було” буде відкрита з 14 березня по 14 квітня 2015 за адресою Столичне шосе, 101, галерейний простір ТЦ “Домосфера”. Виставка безкоштовна для відвідування.

Народні казки – найпопулярніший жанр колективної творчості. Вперше слово “казка” згадується в письмових джерелах в XVII столітті. Але до цього казки тисячі років передавалися з вуст у вуста і відображали традиції, культуру і звички народу. Перша збірка українських казок була надрукована в 1839 році Іваном Срезнєвським.

Джерело: Мій Київ