Як змінився Київ за рік

30 Травня 2015 11:01

Киян засмутили спалений “Жовтень”, дорогий проїзд у транспорті і розгул криміналу, а порадувалионовлена дзвіниця та сквери з яскравими скульптурами.

Втрати

БЕЗ УЛЮБЛЕНОГО “ЖОВТНЯ”

29 жовтня 2014 від рук паліїв серйозно постраждав культовий кінотеатр “Жовтень” на Подолі. Під час сеансу фільму на ЛГБТ-тематику двоє хлопців кинули димові шашки, через які почалась масштабна пожежа. Вогонь знищив зали “Кіноман” і “Гегемон”, а також інші приміщення. На щастя, гроші на відновлення “Жовтня” знайшлися в бюджеті Києва, і до жовтня цього року кінотеатр обіцяють відремонтувати.

1163887_7838056_01

Фото: А. Іскрицька

БЕЗ ДЕШЕВИХ ПРОЇЗДУ І ХЛІБА

Великим потрясінням для киян у фінансовому плані стало підвищення тарифів на проїзд у міськтранспорту: з 2 до 4 грн в метро, і з 1,5 до 3 грн в трамваях, автобусах і тролейбусах. В умовах кризи це відчутно вдарило по гаманцях людей. Однак влада каже, що завдяки подорожчанню з’явилися гроші на зарплати і на ремонт рухомого складу. Крім транспорту, мінімум тричі з попереднього Дня Києва дорожчав хліб.

1137141_7838058

Фото: А. Іскрицька

ПЕРЕСТАЛИ СПАТИ СПОКІЙНО

Сильно загострилася в столиці і криміногенна ситуація. Крадіжок, грабежів, викрадень стало більше мінімум в два рази, столицю наповнила нелегальна зброя. Київ став свідком резонансних убивств: невідомі розстріляли письменника Олеся Бузину, екс-депутата Олега Калашникова. Вразило всіх жорстоке вбивство двох міліціонерів, які намагалися затримати грабіжників. Постійно з’являються повідомлення про вибухи гранат, які траплялися навіть в під’їздах житлових будинків.

1159704_7838059

Фото: Г. Салай

БЕЗ РАДЯНСЬКИХ ПАМ’ЯТОК

Київ позбавлявся від впливу комуністичного минулого. Але не завжди найкращим способом. Замість цивілізованого демонтажу об’єктів часто пам’ятники і меморіальні таблички ламали і трощили (наприклад, меморіальну дошку маршалу Жукову). А от у метро позбулися барельєфа Леніна на ст. “Театральній”: прикрили гарним малюнком. Без скандалів зняли серпи та молоти біля Київради.

24016173_7838057

Фото: УНІАН

КИЇВСЬКА СВЯТИНЯ – БЕЗ СТІНИ

Жовтень 2014 виявився нещасливим і для Національного заповідника “Софія Київська”: 18 числа тут обвалилась величезна ділянка цегляної огорожі, зведена в 60-х роках минулого століття. І хоча особливої цінності ця стіна не мала, скандал все одно розгорівся неабиякий, а кияни заговорили про загрозу руйнування стародавніх об’єктів. Згодом у заповіднику змінили директора, а зруйновану ділянку обіцяють відновити.

1136190_7838060

Придбання

З РОЗВ’ЯЗКОЮ І СУПЕРЗНАХІДКОЮ

Але були в столиці і хороші моменти. У серпні минулого року на Поштовій площі закінчили глобальну реконструкцію нової транспортної розв’язки. І хоча різні ремонтні роботи на Поштовій ще тривають і вона поки не облагороджена, транспорт тепер тут їздить набагато швидше. А ще Поштова прославилася тим, що в лютому тут виявили стародавню вулицю з будівлями XI століття. Справа за малим – зберегти знахідку.

1082057_7838062

Фото: А. Яремчук

З ГАРНИМИ СКВЕРАМИ

Дихати в Києві стало легше: за рік з’явилося багато нових зелених зон. Так, у Святошинському районі облаштували сквер ім. Стуса з пам’ятним знаком письменнику, і з’явилася нова зона для відпочинку на вул. Котельникова. На Ленінградській площі вперше знесли незаконну споруду і висадили деревця. Всього Київрада надала статус скверів десяткам ділянок, а до Дня Києва відкриють ще 15 нових зелених зон.

919953_7838065

Фото: А. Іскрицька

З УНІКАЛЬНИМИ ТВАРИНАМИ

Не так давно недалеко від Києва відкрився новий зоопарк, де можна побачити сотню незвичайних тварин: ведмедів, білих левів, тигрів, носорога… Є тут і унікальні звірі – мари і трубкозуби. Але й наш Київський зоопарк став останнім часом набагато комфортнішим, як для відвідувачів, так і для звіряток. Наприклад, у горили Тоні з’явився новий відкритий вольєр, гуляють на свіжому повітрі й інші мавпочки.

1159072_7838064

Фото: С. Ніколаєв

З НОВИМИ ВИДАМИ НА МІСТО

Навесні відбулася ще одна приємна подія: для відвідувачів відкрили Велику Лаврську дзвіницю в Києво-Печерській лаврі. Сюди у киян не було доступу цілих 10 років! Але в дзвіниці нарешті закінчили реконструкцію, і тепер всі бажаючі можуть насолодитися прекрасними краєвидами Києва з 76-метрової висоти (третій ярус споруди; загальна висота дзвіниці – понад 96 метрів).

1152597_7838063

Фото: А. Яремчук

З НЕЗВИЧАЙНМИ ПАМ’ЯТНИКАМИ

З останнього Дня народження місто покращало: з’явилися нові пам’ятники. У парку Шевченка можна побачити “напівпрозорих” закоханих, у сквері на Городецького – мурашку, яка приносить удачу. Є навіть інтерактивний “пам’ятник”: скульптура ДВК, що роздає безкоштовний Wi-Fi.

1135778_7838061

Фото: А. Лідаговський

Джерело: Сегодня