Герої нашого часу: стартує виставка “Аеропорт…Пекельна смуга”

18 Січня 2016 16:43
Національний музей історії України у Другій світовій війні покаже виставку “Аеропорт…Пекельна смуга”, яка стане першою спробою розповісти про оборону Донецького аеропорту музейними засобами

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на сторінку події у Facebook.

20 січня, о 14:00, відбудеться відкриття виставки, що розповість історію Донецького аеропорту. Експозиція, присвячена річниці Донецького аеропорту, складатиметься з портретів бійців, які обороняли аеропорт, та короткої історії кожного героя.

null

Сергій Табала (Сєвєр) – 18-річний, наймолодший захисник Донецького аеропорту, доброволець “Правого сектора”. Загинув 6 листопада 2014 р.

null

Станіслав Паплинський – солдат, механік-водій МТЛБ. 20 січня 2015 р. кермував один із трьох МТЛБ, які направлялися до Донецького аеропорту для вивезення поранених. Машина підірвалася. Станіслав потрапив у полон, де провів 197 днів. 6 серпня 2015 р. повернувся додому.

Оборона аеропорту в Донецьку тривала 242 доби. “Це була не просто перемога військових: противник не отримав стратегічно важливого об’єкта. Це була моральна перемога. Перемога сили духу захисників рідної землі, які билися так, ніби саме тут, на руїнах аеропорту, вирішувалася доля України. Не витримали конструкції будівель, але “кіборги” не здалися. Рік потому ми згадуємо всіх, хто в пекельних боях кров’ю, потом і власним життям день за день писав історію оборони Донецького аеропорту та позицій навколо нього”, – зазначають організатори виставки.

null

Геннадій Дощенко (Дощ) – командир взводу штурмової роти, доброволець “Правого сектора”. Пройшов жорстокі бої за Донецький аеропорт та с. Піски. Загинув напередодні дня народження дружини, 17 червня 2015 р., під Донецьком від кулі снайпера, прикривши собою бойового товариша. Завчасно привітав кохану зі святом,однак подарунок – своє останнє фото з квітами для дружини відправити не встиг.