Доходи українців не дозволяють купувати житло в кредит, – банкіри

21 листопадаа 2013 15:46
budshop.com.ua

budshop.com.ua

Українці у ІІІ кварталі 2013 року взяли кредитів на нерухомість на суму 1,7 млрд грн, що на 1,1 млрд менше, ніж за цей же період минулого року.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу Незалежної асоціації банків України (НАБУ).

«Попит залежить від умов кредитування, які зараз є неприйнятними для рівня доходів більшості пересічних громадян. За ІІІ квартал 2013 року банківські установи надали фізичним особам кредитів на придбання нерухомості на суму 1,7 млрд грн. За відповідний період минулого року – 2,8 млрд грн», – ідеться у повідомленні.

У схожій ситуації опинилися й підприємства, які раніше активно користувалися банківськими позиками для розширення діяльності, у тому числі, для фінансування будівництва нежитлових приміщень. У структурі заборгованості юридичних осіб переважають позики терміном до 1 року – вони формують близько половини портфеля. При цьому, частка кредитів на строк понад 5 років, за рахунок яких, зазвичай, реалізуються капітальні проекти, коливається на рівні 10-12%.

Як повідомлялося, обсяг нових кредитів, наданих банками підприємствам будівельної сфери впродовж січня-вересня 2013 року, склав 25,4 млрд грн, що вдвічі менше за обсяг фінансування підприємств сільського господарства, та майже в 20 разів менше ніж обсяг кредитів, наданих підприємствам торгівлі.