Кияни зможуть відчути жах бабиного Яру

26 листопадаа 2013 13:32
restplace.com.ua

restplace.com.ua

Наступного року розпочнеться будівництво великого меморіального комплексу у Бабиному Яру. Закінчити його планують до 75-ї річниці початку розстрілів (вересень 2016 р.), повідомили у «Фонді пам’яті «Бабин Яр». Меморіальний комплекс на вулиці Мельникова, 48, буде представлений одноповерховим будинком-музеєм, «Алеєю Праведників», парком, автостоянкою для туристичних автобусів і машин. Все це займе майже 8 га.

У головному будинку, загальною площею 5 тис. кв. м, будуть сучасний інтерактивний музей, приміщення для тимчасових експозицій, лекційний зал і тематичні класи, аудиторія для уроків з вивчення Тори, архівні кімнати, громадські та адміністративні приміщення. Замовник будівництва – благодійна організація «Фонд пам’яті «Бабин Яр».

У Фонді розповіли, що музей буде складатися з декількох майданчиків, і кожен відвідувач перенесеться в трагічні дні 1941 року. Разом з жертвами нацистів спуститься по стежці, на якій людей примушували роздягатися і кидати свої пожитки, після чого дійде до краю обриву – до місця розстрілу. Щоб кожен відвідувач зміг усвідомити жорстокість нацистів, з допомогою комп’ютерних технологій буде створено ефект присутності. Приміром, встановлять вітрини, на які будуть проектуватися фотографії і фільми у форматі 3D. Візуальний ряд доповнять звуковими ефектами.

«З допомогою цифрової графіки створиться враження, що поруч йдуть люди, яких змушують залишати своє майно і знімати з себе речі. Ви почуєте їх голоси, а потім… постріли», – розповіли у фонді і додали: «Перш ніж починати будь-які роботи, ми залучили археологів, експертів. До нас приходили представники громадських організацій, принесли документи, що нібито наша майданчик була єврейським кладовищем. За іудейською традицією, будувати на місці кладовища не можна, тому територію досліджували і виявили, що на цій території поховань немає –  останки  витягли ще на початку 1960-х.