10 міфів про Євромайдан

18 Грудня 2013 07:24
Євромайдан

Євромайдан

За понад три тижні існування Євромайдан не лише збудував серйозну інфраструктуру, оборонні барикади і отримав підтримку всього світу. Навколо нього з’явилася  величезна кількість чуток, що вимагають розвінчання або, навпаки , підтвердження .

МІФ ПЕРШИЙ . Євромайдан організували політики

Це не так. Увечері 21 листопада перший закликала вийти на Майдан незалежних журналістів ” 5 каналу ” Інна Неродік . Вона ж першою прийшла холодного вечора у центр міста з подругою. Через деякий час до неї приєдналися колеги. Ця зустріч стала масовою завдяки журналісту Мустафі Найєму, який кинув клич в соцмережах. Саме так і ніяк інакше з’явився Євромайдан .

МІФ ДРУГИЙ. Люди вийшли на вулиці через зрив підписання угоди з ЄС про Асоціацію

Це правда . Найбільше людей обурила поведінка президента Януковича, який до останнього моменту вустами свого уряду і дипломатів запевняв, що угода буде підписана. Люди відчули себе обдуреними і обікраденими – у них забрали надію на краще майбутнє.

Ще більша кількість людей вийшло після жорстокого розгону ЄвроМайдана у ніч з 29 на 30 листопада. Третя хвиля ЄвроМайдана піднялася після спроби силового розгону у ніч на 11 грудня.

МІФ ТРЕТІЙ . Асоціацію з ЄС не підписали через Тимошенко

Неправда . Євросоюз був готовий підписати Асоціацію навіть без її звільнення. Україна відмовилася підписувати документ, бо Янукович в останній момент заявив про значний тиск на нього з боку РФ і запропонував обговорити ситуацію втрьох з Путіним.

Він також натякнув, що йому потрібно 160 мільярдів євро для підписання угоди. ЄС , природно, відмовився.

МІФ ЧЕТВЕРТИЙ. Люди стоять на Євромайдані за гроші

Це правда. Тільки за свої. Більшість з них приїхали за власні кошти з регіонів. Хтось взяв відпустку, хтось змушений орендувати житло, більшість везуть до столиці продукти.

Жителі Києва купують для Євромайдану продукти, одяг, ліки, просто приносять щодня гроші, чергують тут ночами.

МІФ П’ЯТИЙ. У результаті дій “Беркуту” 30-го листопада загинула дівчина

Євромайдан

Євромайдан

Це неправда. Ірина Коцюбинська, яку вважали мертвою через фотографію, поширену в мережі, жива і майже здорова. Під час зачистки Євромайдану спецназівець вдарив її щитом по голові і вона втратила свідомість. За шарф її відтягли до автозаку, де вона прийшла до тями . Один зі спецназівців пошкодував її і відпустив. 

МІФ ШОСТИЙ . Партія регіонів проводить в Маріїнському парку платний антиМайдан.

Це правда . Записатися в “прихильники ” Партії регіонів і президента можна кожен день до 10 ранку. Добові учасникам становлять від 175 до 250 гривень на день. За бійки та участь у розбиранні євромайданівських барикад вночі в одязі комунальників плату піднімають до 500 – 600 гривень.

Щоправда, обіцяні гроші замовники мітингу затримують, тому погрітися і поїсти його учасники ходять на Євромайдан.

МІФ СЬОМИЙ . Більшість учасників Евромайдана це західноукраїнські селяни і представники ВО ” Свобода”.

За минулі три тижні серед волонтерів Євромайдану був помічений гендиректор компанії Microsoft в Україні Дмитро Шимків , скульптор Олексій Золотарьов , архітектор Олексій Шеметюк , поет і сценарист Маша Драгіна , модель і Міс Україна – 2013 Анна Заячковська, а також багато інших відомих та успішних людей з усіх регіонів країни.

За даними соцопитування, проведеного Фондом ” Демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва” та Київським міжнародним інститутом соціології, абсолютна більшість учасників Майдану ( 92 %) не є членами жодної партії чи громадського руху.

50 % євромайданіців – кияни , 50 % – приїжджі (з усіх регіонів країни )

40 % учасників Євромайдана це люди з вищою освітою,

12 % – студенти,

9 % – підприємці,

9 % – пенсіонери,

8 % – керівники,

7 % – робітники.

МІФ ВОСЬМИЙ. Багатьох студентів змушують ходити на Євромайдан.

Це не правда. Фактів, що підтверджують цю інформацію, немає. Зате є докази того, що студентам у Львові, Дніпропетровську , Донецьку та Одесі загрожують відрахуванням або невиплатою стипендії за участь в акціях протесту , а в Києві у ректорів вузів вимагають списки студентів, які пропускали заняття через участь в Євромайдане, і викладачів , які закликали дітей виходити на демонстрації.

МІФ ДЕВ’ЯТИЙ. На Майдані панують антисанітарія, епідемії, пияцтво і криміногенна обстановка.

Євромайдан

Євромайдан

Це не так. Умови та процес приготування їжі в Штабі національного опору кожен день перевіряє столична СЕС. Всі біотуалети дезінфікуються 2 рази на добу, а сміття вивозиться 4 рази на день. Розпивати алкогольні напої на території Євромайдана заборонено.

Ніякого підвищення епідеміологічного порогу в столиці з вини Євромайдану медиками не зафіксовано. Столична міліція також щодня повідомляє про відсутність грубих порушень порядку мітингувальниками.
Від хуліганів , провокаторів і інших неблагонадійних елементів Євромайдан захищає більше 4000 добровільних охоронців.

МІФ ДЕСЯТИЙ. Євромайдан вже триває довше, ніж Помаранчева революція

Це не так. Перші незадоволені результатами виборів 2004 -го року вийшли на Майдан 21 листопада 2004 . І тільки наприкінці грудня було прийнято рішення зібрати наметове містечко. При цьому окремі намети стояли на Майдані до дня інавгурації Ющенка, 23 січня.

Правда, Майдану 2004 року знадобилося менше двох тижнів для того, щоб домогтися своїх вимог – вже 3 грудня вибори визнали недійсними і призначили третій тур .

Джерело: Українська правда