Церква підтримала учасників Євромайдану

3 Грудня 2013 15:37

Колись Михайлівський собор переховував від монголо-татар, тепер — від «Беркуту», — митрополит УПЦ КП

Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк), колишній багаторічний настоятель Михайлівського монастиря, пишається вчинком ченців, які 30 листопада надали притулок активістам Євромайдану.Про це йдеться у заяві владики Димитрія, пише РІСУ.

«Церква завжди засуджувала і ніколи не вважатиме допустимим застосування сили проти будь-кого і за будь-яких обставин, а особливо проти мирного населення. Це, перш за все, суперечить Христовому закону любові, а отже є неприйнятним у християнському суспільстві», — стверджує він.

«Разом із цим духовно радію за монахів Михайлівського Золотоверхого монастиря м. Києва, намісником якого я був протягом майже десяти років, з 2000 по 2009 роки, та пишаюсь їхнім вчинком як взірцем вияву справжньої мужності і любові стосовно своїх ближніх, звершенням діл тілесного і духовного милосердя, щодо безвинно переслідуваних учасників мітингу на Майдані Незалежності, які знайшли прихисток у стінах цієї святої обителі», — додав єрарх.

Митрополит Димитрій – історик за освітою, також нагадав, що колись Михайлівський монастир переховував людей під час монголо-татарської навали.

«Мені як історику пригадується, що востаннє люди переховувались у храмі під час татаро-монгольської навали і облоги Києва. Цим храмом була Десятинна церква. Але тоді Київ не встояв перед ордою Батия. Однак я переконаний, що сьогодні народ України встоїть і зуміє захистити своє право самостійно обирати курс розвитку своєї держави», — зазначив митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк).

Вночі 30 листопада ченці Михайлівського собору відчинили двері святині перед українськими мітингувальниками

На Євромайдані, який проходить на Михайлівській площі, ченці Михайлівського собору надали людям нічліг просто у стінах храму, – повідомляють ВІКНА.


”А я думав, що давно перестав вірити у дива”, — підписав світлину користувач Max DeadArtist у Facebook


”Це не бомжі сплять у Михайлівському Золотоверхому, це програмісти, лікарі, маркетологи, музиканти і всі, хто проміняв теплий комфорт і солодкий сон на свій громадянський обов’язок”, —  підписала під світлиною користувач Оксана Скіталінська у Facebook

Спеціально для мітингувальників там розстелили килими, щоб ті могли відпочити. “Для протестувальників ченці Михайлівського розстелили килими в храмі”, — пишуть на сторінці Євромайдану у Facebook. На підтвердження користувачі ставлять фото із нічного Михайлівського собору.

Учора керівник інформаційного управління УПЦ КП о. Євстратій Зоря на своїй стоірнці у соцмережі написав: “Духовенство з Михайлівського на прохання віруючих звершило молебень на площі біля пам’ятника святій Ользі, свв. Андрію, Кирилу і Мефодію. Молитва також відбуватиметься всю ніч у соборі”.


”Ніколи цього не забудемо”, — переконаний користувач Facebook Святослав Цеголко

Як відомо, мітингувальникам, яких у ніч із суботи на неділю на Майдані у Києві, розігнав “Беркут”, вдалося сховатися у стінах Михайлівського собору. За деякою інформацію, сталося це за допомогою міліціонерів.

Усі храми УГКЦ у Києві відкриті цілодобово і допомагають потребуючим

«Усі храми УГКЦ у Києві  тепер відкриті цілодобово. У них проводять безперервно молитву. Усі потребуючі можуть тут отримати духовну підтримку, взяти участь у молитві, а також відпочити та підкріпити свої фізичні сили». Про це Департаменту інформації УГКЦ повідомив митрофорний протоєрей Ігор Онишкевич, протопресвітер Київського протопресвітерства.

За словами о. Ігоря, важливо, щоб усі вірні нашої Церкви, як ті, які залишилися у своїх домівках, так і ті, що перебувають на майданах Києва, взяли участь у молитві за краще майбутнє нашої країни. «Адже всяке добро походить від Господа Бога», – зазначив протопресвітер.

Як повідомляє РІСУ, Блаженніший Святослав закликав усіх вірних УГКЦ та людей доброї волі до загальнонаціональної безперервної молитви за мир і кращу долю України.

  • Патріарший собор Воскресіння Христового (вул. Микільсько-Слобітська, 5, ст. метро «Лівобережна»);
  • Миколая Чудотворця (Аскольдова могила, вул. Паркова дорога, 1);
  • Миколи Доброго (Поділ, вул. Покровська, 6, ст. метро «Контрактова площа»);
  • Святого Василія Великого (Вознесенський узвіз, 7).