АРХИЄПИСКОП УПЦ КП: ІСНУВАННЯ ПАМ’ЯТНИКА ЛЕНІНУ БУЛО ЗНУЩАННЯМ ТА НАРУГОЮ

10 Грудня 2013 13:02

lenin 1Архієпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій (Зоря) не вважає актом вандалізму знесення у Києві пам’ятника Леніну.

«Вже писав, що не вважаю знос Леніна настільки важливим саме в цей напружений час. Але, як колись казали, “памятник не сохранился”, – зазначив ієрарх на своїй сторінці у Фейсбуці.

Знесення столичного Леніна владика прирівняв до демонтажу комуністами пам’ятників Сталіну: «Дехто зараз пише про “вандалізм” – то це такий самий “вандалізм”, як знесення комуністами пам’ятників Сталіну в 50-х роках. Може і їх треба було берегти?!».

«Навіть більше: вважаю, що дотеперішнє існування в центрі Києва пам’ятника кривавому вождю людиноненависницької ідеології більшовизму, пам’ятника тому, хто особисто винний у смерті сотень тисяч і мільйонів людей, в тому числі в Україні – це було знущанням і наругою», – додав він.

«Якщо когось турбувала художня значимість статуї – можна було би давно її зняти та перенести до музею історії чи в інше місце, як експонат, а не тримати на початку проспекту Шевченка, як релікт більшовицького спадку», – ноголосив архиєпископ Євстратій (Зоря).

Джерело: RISU